"GÜNDEM"

Çekya’da Hükümetin Ömrü Kısa Oldu

Ulusal meclisten güven oyu alamayan Başbakan ve ANO Partisi Genel Başkanı Andrej Babiş, görevinden ayrılma kararı verdi.

22 Ocak 2018 admin
Bundesminister Sebastian Kurz trifft den tschechischen Vizepremier Andrej Babis. Wien, 13.02.2014, Foto: Dragan Tatic

Çekya ulusal meclisinden güven oyu alamayan ANO (Çekçe: Evet) Genel Başkanı ve Başbakan Andrej Babiş, istifa kararı aldı.

Babiş, Çekya basınına yaptığı açıklamada, kurduğu azınlık hükümetinin meclisin çoğunluğunun desteğini almayı başaramadığı için istifa kararı aldığını söyledi.

Başbakan Babiş, istifa mektubunu resmen sunmak için Cumhurbaşkanı Miloş Zeman’dan randevu talebinde bulunduğunu da ifade etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Zeman’ın parlamentodan güven oyu alabilecek bir hükümet kurulması için Andrej Babiş’e ikinci bir şans vermesi bekleniyor.

Çekya ulusal meclisinde dün yapılan oylamada, ANO partisinin kurduğu azınlık hükumeti 78 “evet” oyuna karşı 117 “hayır” oyuyla parlamentodan güven oyu almayı başaramamıştı.

Babiş, yeni Çek hükümetinin AB zirvesinden hemen önce, 13 Aralık’ta kurulmuş olacağını, böylece zirveye “Çekya Başbakanı” sıfatıyla katılacağını iddia etmişti.

 

Ne Olmuştu?

20-21 Ekim’de gerçekleşen seçimlerde, aynı zamanda milyarder bir iş adamı olan Andres Babiş ve merkezde konumlanan partisi ANO, yolsuzlukla mücadele, göçmenlere sınır kapatma ve “etkin hükümet” vaatleriyle yüzde 29’un üzerinde bir orana ulaşarak birinci olmuştu. Seçimlerde liberal-muhafazakâr çizgideki Sivil Demokratik Parti yüzde 11.3, “Korsanlar” ise yüzde 10.8  oya ulaşmıştı.

Çekya seçimlerinin en dikkat çeken figürü olan Japon asıllı göçmen karşıtı Tomio Okamura’nın Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi ise yüzde 10.6 ile dördüncü olmuştu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler