"GÜNDEM"

Belçika’da Katolik Okulda İslam Dersi Kaldırılıyor

Belçika’nın Genk şehrinde bulunan Katolik bir ilkokulda İslam dersleri 2018-2019 öğretim yılı itibarı ile kaldırılıyor. Gerekçe derslerin öğrenciler arasında bölücülüğe sebebiyet vermesi. Çocukları bahsi geçen okulda İslam dersi alan ebeveynler tepkili.

15 Ocak 2018 admin
@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Belçika’nın Genk şehrinde bulunan ’t Schoolke adlı Katolik ilkokulu ders planında İslam derslerine de yer vermekteydi. Okul bu kararını revize ederek önümüzdeki öğretim yılında İslam derslerini kaldıracağını duyurdu. Okul yönetimi farklı din derslerinin çocukları birleştirmektense böldüğü kanaatinde.

Yaklaşık 40 ebeveyn ise karardan memnun değil. Bazı ebeveynler önümüzdeki öğretim yılı çocuklarını başka okula göndereceklerini açıkladılar. Kararın bildirimi için ebeveynlere gönderilen mektupta “Genel din dersi esnasında, Eğitim Bakanlığının müfredatında da öngörüldüğü gibi, bütün dinlere yer veriliyor. Bu şekilde öğrenciler birbirlerinin dinlerini ve kültürlerini öğrenmiş oluyorlar.” ibareleri yer alıyor.

Katolik İlkokullarda İslam Dersi Test Aşamasındaydı

De  Standaard gazetesinde yer alan bilgilere göre ’t Schoolke okulunun bağlı olduğu Okul Birliğinin Müdürü Barbara De Vleesschauwer konu ile ilgili, “Her okul bağımsız bir şekilde İslam dersi sunup sunmayacağı kararını verebilir. ’t Schoolke Islam dersi imkanı sunan nadir Katolik ilkokullardan biriydi.” ifadelerini kullandı. Katolik okulların çatı kuruluşu olan “Flaman Bölgesi Katolik Eğitimi” Genel Müdürü Lieven Boeve ise yıllar önce bir deney olarak, imkânı olan okullarda İslam dersinin ders planına eklendiğini söyledi. Boeven deney ile ilgili “Başlatmış olduğumuz İslam dersi test aşamasını sonlandırdık. Karşılıklı anlayış geliştirebilmek için ayrı din dersleri öğretiminin uygun olmadığı kanaatine vardık. İslam dersini ders planına eklemiş olan okullara diledikleri taktirde bu derslere son verebileceklerini tebliğ ettik.” açıklamalarında bulundu.

Flaman Bölgesindeki Eğitim Sistemi

Belçika’nın Flaman Bölgesinin eğitim sisteminde “resmî eğitim” ve “serbest eğitim” olarak iki okul çeşidine yer veriliyor. Resmî eğitim devlet tarafından düzenlenen ve farklı dinlerin kendilerine ait din dersi saatlerinin olduğu öğretim çeşidi. Serbest eğitim ise devlet tarafından kurulmayan ve bir dine bağlı olan okulları kapsıyor. Serbest eğitimde en büyük okul grubu ise Katolik okullar. Bunun yanı sıra Flaman Bölgesinde Yahudi ve Protestan okulları da bulunmakta. Serbest eğitim kapsamında bir dine bağlı olmayan “serbest mezhebsiz okullar” da mevcut.

Resmî eğitime dâhil okullarda  İslam dersi seçmeli ders olarak yer alıyor. Resmî eğitim altında yer alan herhangi bir okulda bir Müslüman veli ya da öğrenci, İslam din dersi almak istediğini beyan ettiği zaman okul, Belçika’da İslam din derslerini organize etmekte yetkili olan tek kurum olan İslam Din Dersi Eğitim Merkezi’ne (Fl. “Centrum Islamonderwijs”) başvurarak öğretmen talebini iletiyor. Daha sonra bu kurum İslam din dersinin talep edildiği okula öğretmen tayin ediyor. Buna karşın serbest eğitimde ise İslam dersleri istisnai bir durum ve okulun inisiyatifine bağlı. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler