"GÜNDEM"

Berlin’de Müslümanlara Yönelik Eşit Muamele Talebi

Gayrimüslimlerden oluşan bir inisiyatif, Almanya’da Müslümanlara ve İslam dinine karşı eşit muamele talep ediyor.

12 Ocak 2018 admin

Çeşitli toplum, parti, mezhep ve dünya görüşü temsilcileri, Alman toplumunda İslam düşmanı eğilimler yükselirken, Müslümanlara ve İslam’a adil bir şekilde muamele edilmesi talebiyle “Fark Etmeksizin” (Alm. “Ohne Unterschiede”) isimli bir inisiyatif kurdu. Berlin’de bulunan kurulan inisiyatif, 2 Ocak’ta medya, siyaset ve topluma yönelik çağrıda bulunan bir deklarasyon yayınladı. Alman Anayasasının dine dayalı ayrımcılığı yasaklayan 3. maddesinin ciddiye alınmasını ve medyada Müslümanlarla ilgili çifte standart kullanılmamasını talep eden açıklamayı ilk imzalayanların tamamı gayrimüslimlerden oluşuyor.

 

Müslümanlara Eşit Muamele

Açıklamada “Müslümanlara karşı medyanın ve siyasilerin tutumlarının diğer dinî cemaatlere kıyasla farklı olduğunu gözlemliyoruz.” ifadeleri yer alıyor. Müslümanlara ve Müslüman cemaatlere yönelik eleştirilerin genellemelere yol açmaması gerektiği dile getirilen deklarasyonda

dört kriter sunuluyor. Bu kriterler altında “Herkes için eşit hak ve çifte standartla ölçmeme”, “Sadece Müslümanlar hakkında değil, Müslümanlarla da konuşmak”, “Titiz ve tarafsız haberler” ve “Olumlu gelişmeleri tanıma” gibi başlıklar yer alıyor. 

 

“Müslümanlara Karşı Bir Ruh Hâli Gelişti”

3 Ocak 2018’de yayınlanan basın açıklamasında ilk imza atanların ifadeleri de yer alıyor.

İlk imza atanların arasında bulunan Brandenburg Anayasayı Koruma Dairesi eski Başkanı Winfriede Schreiber, “Almanya’da Müslümanlara karşı bir ruh hâli gelişti” şeklinde açıklama yaparak bu tutumun anayasa ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti. Fransiskan İnisiyatifi Başkanı Dr. Thomas Schimmel ise yıllardır huzur içinde dinini yaşayan Müslümanların halihazırda kendilerini savunmak zorunda kaldıklarına ve genel bir şüphe altında bırakıldıklarına değinerek sebeplerini açıkladı: “Bu durum taraflı haberlerin ön yargıları geliştirmesi ve yanlış haberler üretilmesinden kaynaklanıyor.” (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler