"GÜNDEM"

Almanya Koalisyon Görüşmelerinde Hangi Konularda Uzlaşılamıyor?

Genel seçimlerin eylül ayında yapılmasına rağmen hükümetin hâlâ kurulamadığı Almanya’da, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana koalisyon hükümeti kurma çalışmaları ilk defa 3 aydan uzun sürdü.

30 Aralık 2017 admin

Genel seçimlerin eylül ayında yapılmasına rağmen hükümetin hâlâ kurulamadığı Almanya‘da, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana kabine kurma çalışmaları ilk defa 3 aydan uzun sürdü.

Ülkede 24 Eylül’de yapılan genel seçimde yüzde 20.5 oy oranıyla tarihinin en kötü sonucu alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) yöneticileri sonuçların açıklanmasından hemen ardından, kurulacak yeni hükümette yer almayacaklarını açıklamıştı.

Bunun üzerine  Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller “Jamaika koalisyonu”nun kurulması hedefiyle ön görüşmelere başlamıştı.

Bu partilerin renklerinin Jamaika bayrağını çağrıştırması nedeniyle “Jamaika koalisyonu” olarak adlandırılan, ancak Almanya’da şimdiye kadar hiç denenmeyen hükümetin kurulması için 4.5 hafta süren ön görüşmeler 20 Kasım’da FDP’nin masadan kalmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

Siyasi Kriz Sürüyor

Almanya tarihinde ilk kez genel seçimlerin üzerinden 3 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen bu süre içinde bir hükümet kurulamadı.

Almanya’da şimdiye kadar seçimlerden sonra hükümetin kurulamama süresine ilişkin rekor 2013’e aitti. 22 Eylül 2013’te gerçekleşen genel seçimlerden sonra koalisyon görüşmelerine başlayan CDU/CSU ile SPD, seçimlerden ancak 86 gün sonra hükümeti kurabilmişti.

Ülkede 2005’teki genel seçimlerden 65 gün sonra, 2009 seçimlerden ise sadece 31 gün sonra hükümet kurulabilmişti.

SPD’nin  tabanını olası “büyük koalisyona” ikna etmesi için birçok talebini görüşmelerde kabul ettirmesi gerekiyor. Koalisyon müzakerelerinde tarafları bekleyen başlıca konular ise aşağıdaki gibi:

 

Sağlık Sigortası

Görüşmelerin en çetin konularından birisi, sağlık sigortası sistemi olacak. SPD sağlık sigortasında reform yaparak, “halk sigortası” olarak adlandırdığı tek tip sağlık sigortasına geçmek istiyor. CDU/CSU ise sağlık alanındaki sorunun bu tür bir sigortayla çözülemeyeceği, mevcut “özel” ve “yasal zorunlu” iki tip sağlık sigorta uygulamasının sürmesini talep ediyor.

 

Sağlık Sigortası Primleri

Almanya’da çalışanlar ek ücretlerden dolayı sağlık sigortası primini daha fazla ödemek zorunda kalıyor. SPD, işveren ve çalışanın sağlık sigortası ücretini eşit düzeyde ödemesini istiyor. CDU/CSU’nun bu konuda değişiklik yapıp yapmayacağı görüşmelerden çıkacak sonuca bağlı.

 

Emeklilik

İki taraf arasında anlaşmanın zor olduğu bir diğer başlık da sosyal güvenlik. SPD düşük gelirliler için emeklilik dayanışma ücreti getirilmesini isterken, buna sıcak bakmayan Hristiyan Birlik konuyu bir komisyonda ele almaktan yana.

 

Göç Politikası

Uzlaşılması gereken bir başka alan ise ülkeye alınacak sığınmacı sayısında bir üst sınırın belirlenmesi olarak görülüyor. CSU ülkeye kabul edilecek sığınmacı sayısını yılda 200 bin ile sınırlamak isterken, SPD bir sayının belirlenmesine karşı. Merkel liderliğindeki CDU ise bu konuda SPD’nin tutumuna daha yakın olarak görüldüğü için CSU’nun taviz verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

 

Vergiler

Vergi politikasında iki taraf arasında görüş ayrılıkları var. CDU gelecek yasama döneminde halkın yılda toplam 15 milyar Avro vergi yükünü azaltmayı planlıyor. SPD ise özellikle düşük gelirlilerin vergilerini düşürmek ve yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alınmasını istiyor. Bu konuda iki parti arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.

 

Avrupa Birliği

SPD, öncelikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talep ettiği gibi Avro Bölgesi ülkelerinin ortak bir bütçe oluşturmasını istiyor. CDU/CSU ise bu konuya temkinli yaklaşıyor.

 

Erken Seçim Seçeneği Hâlâ Masada

Taraflar 13’er kişilik heyetlerle koalisyon görüşmelerinde birçok konuyu müzakere edecek. Müzakereler sonucunda bir hükümetin kurulup kurulmayacağı ise net değil. Çünkü özellikle SPD, ön görüşmelerin sonucunu olağanüstü kurultayda parti tabanına oylatacak. CDU/CDU ise SPD ile gireceği koalisyonu parti organlarının yanı sıra kurultayda ele alacak.

Görüşmelerde tarafların anlaşamaması durumunda ülkenin yeniden seçime gitme ihtimali  var.

 

Almanya, 2005-2009 ve 2013-2017 yılları arasında Merkel liderliğinde “büyük koalisyon” ile yönetilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler