"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: İngiltere Brexit’i Nihayete Erdiriyor

İngiltere’de geride kalan yıla terör saldırıları, Brexit müzakereleri ve iktidar partisinin zayıflayarak çıktığı erken seçim damga vururken her üç başlık da 2018’in başlıca gündem maddeleri olmayı sürdürecek.

27 Aralık 2017 admin

Geçen yıl yapılan referandumla Brexit kararı alan ülke, AB ile yürüttüğü ayrılık müzakerelerini 2018’de büyük ölçüde tamamlamak zorunda. Bununla birlikte, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorunu ve İngiltere’nin AB’ye mali taahhütlerinden kaynaklanan ödemelerin meblağı, İngiliz iç siyasetini doğrudan ilgilendiren sorunlar arasında.

 

İrlanda Cumhuriyeti ve AB, fiziki bir sınıra karşı tutumunu sürdürürken böyle bir sınırın yokluğunda Gümrük Birliği ve Ortak Pazara üyeliğin Kuzey İrlanda üzerinden sürmesi olasılığı “sert Brexit” yanlılarının tepkisini çekiyor. Bu sorun, 2018’de de Kuzey İrlanda’nın “sert Brexit” yanlısı aşırı sağcı Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) desteğiyle kurduğu azınlık hükümetini diken üzerinde tutacak.

Brexit referandumu süresince AB’den ayrılmanın, İngiltere’nin birliğe yaptığı mali katkıların artık sosyal güvenliğe ve sağlık hizmetlerine ayrılacağı propagandasını yapan ayrılık taraftarları, şimdi AB’ye ödenmesi gündeme gelen milyarlarca avroluk faturadan dolayı zor durumda. 50 ila 100 milyar avro arasında değişen meblağın AB’ye ödenmesi durumunda, May hükümeti de “sert Brexitçi”ler de bunu İngiliz kamuoyuna izahta güçlük çekecek.

 

Terör Alarmı

Ülkenin iç istihbarat teşkilatı MI5’in Başkanı Andrew Parker’ın geçen yıl kasım ayında yaptığı terör uyarısının ardından İngiltere’de kısa aralıklarla 5 büyük terör saldırısı yaşandı. Parker, geçen günlerde 2017’yi tam anlamıyla “terör yılına” çeviren bu saldırıların 2018’de de sürebileceği uyarısında bulundu.

 

Hükümetin Sınavı

Haziran ayında gittiği erken seçimde tek başına iktidar çoğunluğunu kaybeden ve DUP’un desteğiyle azınlık hükümeti kuran May’in 2018’i başbakan olarak tamamlaması, zayıf ihtimal olarak görünüyor. May hükümeti, kasım ayında iki bakanın istifasıyla sarsıldı. May’in en güçlü destekçilerinden Savunma Bakanı Michael Fallon, adının karıştığı cinsel taciz iddiaları nedeniyle istifasını verirken Uluslararası Kalkınma Bakanı Priti Patel, İsrailli yetkililerle yürüttüğü gizli görüşmelerin ortaya çıkmasıyla istifaya mecbur kaldı.

Cinsel taciz iddialarında adı geçen Başbakan Yardımcısı Damian Green’in adı da hâlâ hükümet içinde yürütülen bir soruşturmada geçiyor ve istifası her an gündeme gelebilir. Bu koşullarda İngiltere’de ilkbahar aylarında yeniden bir erken seçime gidilebilir. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler