"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: Avusturya Sağın Kıskacında

Sağ ve aşırı sağ koalisyonunun kurulduğu Avusturya’da yeni yılda hükümetin performansı ve AB dönem başkanlığı konuları merakla izlenecek.

27 Aralık 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Avusturya’da 2017’nin ekim ayındaki erken genel seçimlerin ardından başlayan merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyon görüşmeleri sonucu kurulan hükümetin performansı, 2018’de en çok konuşulacak konuların başında yer alacak.

 

Sağcı Koalisyon Endişe Sebebi

Avusturya’da 13 yıl sonra ikinci kez ve daha güçlü bir şekilde iktidara gelen Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyonunun yabancı ve sığınmacı karşıtı hükümet programı, ikinci bir “Haider” dönemi yaşanacağı korkusuna neden oluyor.

Ülkede 15 Ekim’deki erken seçimden birinci çıkan ve aşırı sağ söylemi birebir siyasetin merkezine taşıyan Hristiyan Demokrat ÖVP’nin yeni popülist lideri Sebastian Kurz ile yaklaşık 30 yıldır ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyi yegâne siyasi yol olarak benimseyen aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache, 61 gün süren koalisyon görüşmeleri sonucunda sağ-aşırı sağ hükümetinin kurulmasında uzlaşı sağladı.

Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip ülkede, eğitimden ekonomiye, sağlıktan güvenliğe birçok alanda yeni düzenlemeler yapmayı hedefleyen koalisyon, hükümet programını ülkedeki azınlıkların sosyal haklarını kısıtlayıcı ve mültecilere yönelik sert uygulamalar öngörerek oluşturdu.

Her iki partinin koalisyon pazarlıkları çerçevesinde hemfikir olduğu sığınmacı ve göçmen karşıtlığı, eğitim ve güvenlik gibi konulardaki yeni sert düzenlemeler, 2018’in ülkede yaşayan başta Müslümanlar olmak üzere azınlıklar açısından zor geçeceği yorumlarına yol açıyor.

 

AB Dönem Başkanlığı

2018’de Avusturya gündemini meşgul edecek ikinci konu ise ülkenin 3’üncü kez Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olması. Bulgaristan’ın ardından 1 Temmuz’da dönem başkanlığını üstlenecek ülkenin önceliklerini terör ve şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele, AB’nin küresel stratejisinin belirlenmesi ve Akdeniz’deki göçmen hareketliliği ile mücadele oluşturacak. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler