"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: Almanya Siyasi Krizden Çıkış Arayacak

Jamaika’nın suya düşmesiyle Hıristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar büyük koalisyon için görüşmeyi sürdürüyor.

27 Aralık 2017 admin

Almanya’da 2018’in en önemli gündem maddesini, koalisyon hükümetinin kurulması meselesi oluşturacak.

 

Hükümet Krizi Sürüyor

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimin ardından 18 Ekim’de CDU/CSU, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında Jamaika koalisyonunun kurulması hedefiyle başlayan ön görüşmeler 20 Kasım’da FDP’nin masadan kalkması nedeniyle ülkede hükümet krizine yol açtı.

CDU/CSU, koalisyon görüşmeleri için SPD’ye kapıları açarken, SPD, Hristiyan Birlik partileriyle yeniden bir koalisyon kurma konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Özellikle partinin gençlik teşkilatı ile sol kanat, CDU/CSU ile koalisyon kurmaya karşı çıkıyor ve koalisyon için azınlık hükümeti veya “işbirliği koalisyonu” gibi başka seçeneklerin de müzakere edilmesini talep ediyor.

İşbirliği koalisyonuyla koalisyon protokolünde yer almayan konularda SPD’nin başka partilerle hareket etme imkanı verilmesi ve böylelikle mecliste değişken çoğunlukların ortaya çıkması hedefleniyor.

SPD’nin olumlu cevap vermesiyle resmî ön görüşmelere yeni yılda başlanması bekleniyor.

 

İki parti arasında ön görüşmelerin de çetin geçeceği tahmin ediliyor. Partilerin özellikle sağlık sigortası, sığınmacı, vergi ve emeklilik politikalarında büyük görüş ayrılıkları var.

Ön görüşmelerden sonra resmen koalisyona girip girmeme konusunda olağanüstü kurultay toplaması gereken SPD yönetimi, muhtemel bir koalisyon sözleşmesi için parti üyelerinin çoğunluğunun olurunu almak zorunda kalacak.

Almanya’da bu sürecin ne kadar zaman alacağını kimse kestiremiyor. Başbakan Merkel, hızlı ve istikrarlı bir hükümetin kurulmasına vurgu yapıyor. Almanya’da, 24 Aralık’ta genel seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen ilk kez bu süre içinde bir hükümet kurulamayacak. CDU/CSU ile SPD arasındaki ön görüşmelerin Noel’den sonra yeni yılda başlayabileceği ifade ediliyor. 2013’te ise 86 gün sonra hükümet kurulabilmişti.

 

Almanya’da ayrıca sonbaharda koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin (CSU) merkezinin bulunduğu Bavyera eyaletinde eyalet meclisi seçimi yapılacak.

 

Şubat ayında ise  hem Berlinale Film Festivali hem de Münih Güvenlik Konferansı, uluslararası medyanın ilgiyle takip edeceği iki etkinlik olarak göze çarpıyor. Özellikle Münih Güvenlik Konferansı’na uluslararası camiada önem veriliyor. Ayrıca, 2018’in Ağustos ayında Berlin’de Avrupa Atletizm Şampiyonası da yapılacak. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler