"GÜNDEM"

2018 Dünya Göç Raporu’nda Çarpıcı Veriler

Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Göç Örgütü IOM, Dünya Göç Raporu (WMR) serisinin dokuzuncusu olan 2018 Dünya Göç Raporu’nu geçtiğimiz günlerde yayımladı.

25 Aralık 2017 admin

Raporda en dikkat çeken konu, artan şiddet ve silahlı çatışmalara rağmen dünya üzerindeki göçmenlerin birçoğunun bu nedenlerle değil, doğal afetler sebebiyle yerlerinden edilmiş olmaları.

 

BM Bünyesinde İlk Rapor

IOM’un Birleşmiş Milletler bünyesine katıldığı 2016 senesinden beri yayımladığı ilk rapor olma özelliği taşıyan bu rapor, mevcut göç hareketliliğinin kapsamlı bir sunumunu içeriyor. Raporda  göç ve göçmenlerle ilgili olarak artan şiddet içerikli saldırılar, ulusötesi bağlantılar, akademik yayınlar, düşünce kuruluşları, medya raporlama ve sosyal dışlanma gibi birçok konuları derinlemesine inceleyen bölümler yer alıyor.

Raporun büyük bir bölümü ise bölgeler arası göçler, işçi göçü ve bu göçmenlerin anayurtlarndaki ailelerine gönderdikleri paralar, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, düzensiz göç ve entegrasyon gibi göç ile ilgili temel konulara ayrılmış durumda.

Rapor ayrıca, göçle ilgili çeşitli analizler ve uygun politikalar oluşturma veya geliştirme konusunda, pek çok bağlantı ve kurumun daha fazla tanınması ve bu bağlantılarla işbirliğinin artırılmasına yönelik olarak ilgililere birçok konuda tavsiyeler veriyor.

 

Asıl Tehdit Doğa

2015 yılı itibariyle dünya üzerindeki tahmini göçmen sayısının 244 milyon (her 30 kişiden biri) civarında olduğu belirtilen raporda, en çok dikkat çeken konularda birisi ise medya tarafından çok fazla dillendirilmemesine rağmen iklim ve doğal afetler nedeniyle yaşanan göçlerin, ülkelerdeki siyasi karmaşa ve silahlı mücadelelerden dolayı gerçekleşen göç hareketliliğine oranla kat kat fazla olması.

2008 yılından beri her sene ortalama 25 milyondan fazla insanın çeşitli afetler neticesinde evlerini terk ettiğinin belirtildiği raporda, çevresel değişimler hakkındaki verilerin yetersizliğinin, bu afetlerin tahmin ve kontrol edilmesini zorlaştırdığı ifade ediliyor. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler