"GÜNDEM"

İsviçreliler Ülkelerindeki Müslümanlar Hakkında Yanılıyor

İsviçre’de yapılan bir anketin sonuçlarına göre ankete katılan her 10 İsviçreliden 7’si Müslümanlar hakkında olumsuz görüşlere sahip durumda.

23 Aralık 2017 admin

Tamedia şirketinin İsviçre’de 17.000 kişiyle gerçekleştirdiği anketi  The Tribune de Genève gazetesinde yayımlandı. Ankete katılanların verdiği cevaplar İsviçrelilerin ülkede yaşayan Müslümanlar hakkında oldukça yanlış bilgilere sahip olduğunu ortaya koydu.

Ankette yöneltilen “ İsviçre’de ikamet eden Müslümanların nüfusa oranından rahatsız mısınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 70’i evet ya da evet’e yakın oy verdi.

Ayrıca, anket İsviçre’deki Müslümanların oranının, aslında olduğundan daha fazla olduğunun tahmin edildiğini ortaya koyuyor: Ankete katılanlar, İslam dinine mensup kişilerin oranının yüzde 17.2 olduğunu düşünürken Federal İstatistik Bürosu’na göre ülkedeki Müslüman sayısı nüfusun yüzde 5.1’ine tekabül ediyor.

İsviçre’de İslam korkusu yaş ile birlikte artışa geçiyor. 65 yaş üzerindeki anket katılımcılarının yüzde 75’i, Müslüman nüfus artışının yaşamları üzerinde olumsuz etki bıraktığını dile getiriyor. 18-34 yaş arasındaki katılımcılarda ise bu oran azalarak yüzde 54’ü buluyor.

“Azınlığa Dair Abartı Algılar Normal”

Lozan Üniversitesi, İslam Araştırmaları Grubu üyesi Christophe Monnot verdiği mülakatta anket sonuçlarının İsviçre açısından şaşırtıcı olmadığını vurguladı. Monnot, ankete katılanların İsviçre’deki Müslüman sayısının yanlış algılanışının klasik bir fenomen olduğunu söyledi ve “Bir azınlığın damgalanması durumunda, varlıklarının toplum tarafından abartılması yaygın bir olaydır.” ifadelerini kullandı.

İsviçre’deki sonuçlar Avrupa’daki tek çarpıcı sonuç da değil. 2016 yılında 40 ülkede yapılan bir ankette, kamuoyu tahminleri ile gerçek rakamlar arasında çok büyük fark bulunuyor. Fransa’da Müslümanlar  nüfusun yüzde 7,5’ini temsil ederken Fransızlar ülke nüfusunun yüzde 31’inin Müslümanlar tarafından oluştuğunu zannediyor.

Tamedia anketinin analizinden sorumlu olan siyaset bilimci Lucas Leemann’a göre İslamofobi, “fanteziler” üzerinden kendini üretiyor. Anket sonuçlarındaki fantezi korkuları “Minare Yasağı” sırasında da gördüklerini hatırlatan  Christophe Monnot “İsviçre’deki Müslümanlara yönelik negatif bakışın olduğu yerler Müslümanların en az olduğu yerlerdi. Seçim sonuçları ve nüfus yoğunluğu arasında negatif bir ilişki vardı.” dedi.  (dd)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler