"GÜNDEM"

Prag’ta Avrupa Aşırı Sağcılarının Zirvesi

Avrupa'nın aşırı sağcıları Prag'ta buluştu. Hollanda'dan Geert Wilders, Fransa'dan Marine Le Pen'in katıldığı konferansta ABD'ninkine benzer bir "Müslüman yasağı" konuşuldu.

19 Aralık 2017 admin

Avrupa aşırı sağı buluştu. Aralarında Hollanda’nın Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders ve Fransa’nın Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in de oldugu birçok sağ popülist liderler, iki gün süren konferans için Çekya’nın başkenti Prag’da toplandılar. Geçtiğimiz aylarda Çekya’daki seçimlerde büyük bir başarı kazanan, İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi’nin (SPD) Japon asıllı lideri Tomio Okamura’nın ev sahipliğini üstlendiği konferansta, aşırı sağcı liderler başta göç ve göçmenler olmak üzere bir çok konuda fikir alışverişinde bulundular.

Trump Tarzı Seyahat Yasağı

37 üyesi ile Avrupa Parlamentosu’ndaki en küçük grup olan Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubuna üye olan partilerin liderlerinin yer aldığı kongrede, göçmen karşıtı tutumuyla bilinen Geert Wilders, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya geçirdiği seyahat yasağı benzeri bir sınırlandırmanın uygulanmasını önerdi. Yasal göçü genişletmek yerine, onu kısıtlamaya yönelik yeni stratejiler benimsenmesi gerektiğini söyleyen Wilders, bunun için gerekirse duvar dahi yapılabilceğini savundu.

Trump’ın seyahat yasağı, aralarında çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 6 ülke, Kuzey Kore ve Venezuela için vize kısıtlamalarını öngörüyor.

Putin’e Destek

Avrupa Birliği’nin “yıkıcı bir organizasyon” oldugunu savunan Fransa Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ise, gelen göçmen akınının “katlanılmaz” oldugunu söyledi. Sağcı lider bununla beraber, gelecek sene Rusya’da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Vladimir Putin’in zaferle ayrılması temennilerinde bulundu.

Zirvede AfD Yok

Geçen sene Koblenz’de yapılan konferansa ev sahipliği yapan, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), bu sene ENF grubunda siyasetçisi olmadığı için zirveye katılmadı. Geçtiğimiz günlerde Avusturya’da Halk Partisi Genel Başkanı Sebastian Kurz (ÖVP) ile koalisyon görüşmelerinde anlaştığını duyuran aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache ise konferansta yerini aldı. (eg)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler