"GÜNDEM"

AB Zirvesinde Liderler Kudüs’ü Konuşacak

AB'nin 28 lideri, savunma ve güvenlik iş birliği, sosyal konular, göç, Kudüs, Rusya, Brexit, ekonomik ve parasal birlik konularını görüşmek için Brüksel'de bir araya geliyor.

14 Aralık 2017 admin

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin katılımıyla bugün toplanan AB Zirvesi’nde Brexit, sığınmacılar, Kudüs, Rusya, savunma, sosyal ve ekonomik konular ele alınacak. Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlayacak ve 15 Aralık’ta sona erecek zirve, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşiyor.

Liderler Zirvesi

AB Konseyinde yapılacak zirve programına göre ana gündem maddeleri arasında savunma ve güvenlik iş birliği, sosyal konular, göç, dış ilişkiler, Brexit, ekonomik ve parasal birlik konuları olacak.

AB Liderler Zirvesi’nde farklı konuların ele alınacağı üç oturum yapılacak. Birinci gün düzenlenecek ilk oturumda, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, dış ilişkiler, güvenlik, savunma, göç ve sosyal konuları ele alacak. İkinci gün Avro Zirvesi adı altında düzenlenecek ikinci oturumda ise ekonomik ve parasal birlik konuları görüşülecek. Son oturumda Brexit müzakerelerine ilişkin son gelişmeler tartışılacak.

Trump’ın Skandal Kudüs Kararı Masada

Liderler, dış ilişkiler ışığında Kudüs’e ilişkin gelişmeleri ele alacak. İlk etapta zirve gündeminde bulunmayan Kudüs’ün, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” ilan eden kararının ardından meydana gelen gelişmeler sonrasında zirvede ana gündem maddelerinden biri olacağı öğrenildi.

Liderlerin, Kudüs’ün statüsünün ancak Filistin ve İsrail arasında yapılan müzakerelerle, Kudüs’ün iki devletin de başkenti olmasını sağlayacak çözüm çerçevesinde belirlenmesi gerektiği politikasını teyit etmesi bekleniyor.

Göçmen Meselesi “Dürüstçe” Ele Alınıyor

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Üyesi Dimitris Avramopoulos arasında ayrışmaya yol açan sığınmacı konusu da zirvenin ana gündem maddelerinden biri olacak.

Tusk’ın liderlere gönderdiği davetiye mektubunda zorunlu sığınmacı kotasının “oldukça bölücü” ve “etkisiz” olduğunu savunup kaldırılmasını talep etmesinin ardından Avramopoulos, Tusk’ın sözlerinin “son üç yıldır yaptıkları tüm işlerin reddi anlamına geldiğini” belirtmişti. Avramopoulos, “Bu, Avrupa projesinin ana unsurlarından biri olan dayanışma ilkesini baltalıyor.” açıklamasında bulunmuştu.

Zirvede liderlerin göç konusunda “açık ve dürüst” bir tartışma yürüterek Ortak Avrupa Göç Sistemi ve finansman konularında atılması gereken adımları ele alması bekleniyor.

Brexit’te İkinci Perde

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk geçen hafta,“AB’nin 27 üyesinin liderinden Brexit müzakerelerinin ikinci aşamasına başlanması için onay isteyeceğim.” demiş, AB Komisyonunun önerisinin ardından 14-15 Aralık’ta düzenlenecek AB Zirvesi’nde liderlere taslak bir anlaşma sunabileceğini kaydetmişti. Bu kapsamda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in dışındaki 27 liderin, AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier tarafından Brexit sürecine ilişkin bilgilendirilmesi bekleniyor.

Liderlerin, AB-İngiltere arasında yürütülen müzakerelerde vatandaşlık hakları, İrlanda ve mali anlaşma konusunda yeterince ilerleme kaydedildiğine karar vererek ilişkilerin geleceğini tayin edecek ikinci aşamaya geçilmesi için onay vermesi gerekecek. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler