"GÜNDEM"

İsveç’te Yılın “Yol Göstericisi” Bir Türk Kadını

İsveç’te Aftonbladet gazetesinin düzenlediği ödül töreninin “yol gösterici” kategorisinde “yılın kahramanı” ödülünü halk oylarıyla 63 yaşındaki Fatma İpek Alcı kazandı.

13 Aralık 2017 admin

Fatma İpek Alcı, Stockholm’ün Fittja Mahallesi’nde 2 sene önce mahalledeki kadınları toplayarak uzun zamandır var olan asayiş sorununa karşı gönüllü bir hareket kurdu. Her Cuma ve Cumartesi 15’den fazla kadınla birlikte fosforlu ceketlerini giyerek gece yarısı şiddet olaylarına karşı yerel bir güvenlik birimi gibi çalıştı. Bu oluşum, mahalledeki gençlerin yol açtığı şiddete karşı onlarla iletişime geçerek ve şiddet eylemlerine müdahale ederek mahallenin güvenlik sorununu çözmede oldukça başarılı oldu.

İsveç’e 20 yıl önce Türkiye’den gelen, ilk olarak Tranås’ta hemşire olarak yaşamını sürdüren, daha sonra da Fittja’ya taşınan Alcı’nın bu girişimi, ona “yılın kahramanı” ödülünü getirdi. Alcı, Aftonbladet gazetesinin düzenlediği ödül töreninde “yol gösterici” kategorisinde “yılın kahramanı” ödülüne layık görüldü.

Ödül hakkında açıklama yapan Alcı, “20’den fazla kadınla cuma, cumartesi Fittja Mahallesi’nde gece yürüyüşüne çıkarak, mahallenin güvenliğini sağlamaya özen gösterdik. Geceleri mahallede olay çıkartan, dükkanların camını kıran gençlere engel olduk.” ifadelerinde bulundu. Bu girişimlerinin, belediye ve polis teşkilatında takdirle karşılandığını söyleyen Alcı, ödülü sahnede arkadaşlarıyla birlikte aldı.

Alcı’yı “yılın yol göstericisi” olarak seçen jüri heyeti, “Fatma bir kahraman, çünkü hayata geçirdiği inisiyatifle Fittja’daki kadınlar toplumsal kalıpları kırıp, evin duvarları içerisine sıkışmış bir yaşamdan ötesine geçmeye cesaret buldu. Şiddet kabusuyla baş etmek için kadınlara duyulan ihtiyacı gösterdiler ve mahallede güvenliğin yayılmasını sağladılar.” ifadelerinde bulundu. (AA, dd)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler