"GÜNDEM"

Belçika’da Kamu Kanalında Mevlid Programı

Belçika’nın Flaman Bölgesinde yayın yapan VRT kanalı Mevlid Kandili programını yayınladı. Yayın, “açık görüşlü ve saygılı bir topluma katkı” olarak görülüyor.

13 Aralık 2017 admin

Belçika’nın Flaman Bölgesinde kamu yayıncılığı yapan VRT kanalı uzun yıllardır pazar sabahları yayın akışlarında Belçika’da tanınmış olan dinlerin ayinlerine yer veriyor. Bugüne kadar çoğunlukla Katolik Kilisesi olmak üzere, Protestan, Ortodoks ve Yahudi dinî seremonilerini yayınlayan kanal, 10 Aralık Pazar sabahı bu yayınlara İslami seremoni ve ayinleri de ekledi.

İlk yayın için Mevlid Kandili tercih edildi. Genk şehrinde bulunan Hassan Ebno Tabit Camii’nde gerçekleşen programda Belçika’daki Müslüman cemaatin resmî temsil organı olan Exécutif’in Başkanı Salah Echallaoui ve caminin imamı söz aldılar. Konuşmacılar Hz. Muhammed’in üstün karakterininin Müslümanlara örnek olmasından ve Allah’ın bütün elçilerinin İslam’daki öneminden bahsettiler. Açılış ve kapanış Kur’an tilavetlerinin yanı sıra Rissala adlı koro tarafından ilahiler de söylendi.

Belçika’da Mevlid Programına Tepkiler

İslami ayin ve kutlamaların kamu kanalında yayınlanıyor olması Belçika’daki herkes tarafından hoş görülmedi. Flaman Bölgesi Medya Bakanı Sven Gatz (Open VLD) bu duyurudan sonra kamu yayıncılığını üstlenen VRT’nin bütün ayin yayınlarına son vermesi gerektiğini söyledi. Ayin yayınlamanın kamu kanalının asli görevi olmadığını söyleyen Gatz, farklı dinlerin kamu yayınına yansıtılması gerektiğini, fakat bu metodun mevcut editöryal imkânların sınırları içerisinde bulunması gerektiğini ifade etti. Ayin yayınlamanın “editöryal” bir program olmadığını söyleyen Bakan, VRT ve Flaman Bölgesi arasında var olan antlaşmanın değerlendirileceği toplantıda bu konuyu ele alacağını bildirdi. Gatz, ifadelerinin sadece İslami yayınlar için değil bütün tanınmış dinlerin seremonileri için geçerli olduğunu söylese de, yıllardır var olan bir yayın akışına İslami törenlerin eklendiği hafta bu sözlerin sarf edilmesi dikkat çekti.

Hristiyan Demokratlar Partisi, Mevlid Kandili programına “Devlet olarak bir kamu yayınına karışyamayız. VRT kanunen bu özgürlüğe sahip.” şeklinde tepki verirken, Yeni Flaman İttifakı Partisi ise bütün ayin ve seromonilerin Flamanca olması gerektiğini belirtti.

“Açık Görüşlü ve Saygılı Bir Topluma Katkı”

Belçika’nın Flaman Bölgesindeki VRT kanalında 10 Aralık Pazar günü sabah saat 10’da yayınlanan Mevlid Kandili programı 60 binden fazla izleyici tarafından takip edilmişti. VRT kandil programını izleyenlerin sayısının, her pazar Katolik Kilisesinin ayinlerini izleyenlerin sayısı ile eşit olduğunu açıkladı. Kanal, ayrıca kamu yayıncısı olarak çeşitli dinlerin yayın akışında yer almasının VRT’nin görevi olduğunu ve VRT’nin kendisine açık görüşlü ve saygılı bir topluma katkıda bulunmayı kendisine görev edindiğini ifade etti.

Programı yayınlama kararının hem camiye gidemeyen Müslümanlara hizmet sağlamak olduğunu aktaran VTR temsilcileri, aynı zamanda Müslüman olmayan Belçika vatandaşlarına da camilerde düzenlenen ibadetler hakkında bilgi vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Müslümanlar Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. (AA, P)

©Fotoğraf: VRT
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler