"Arakan"

Yardım Kuruluşları Arakanlı Kimsesiz Çocukların Yanında

Bangladeş merkezli sivil toplum kuruluşu RISDA, Myanmar ordusunun yüzlerce kimsesiz Arakanlı Müslüman çocuğu katlettiğini belirtti. Arakan'da yardım kuruluşları yaraları sarmaya çalışıyor.

11 Aralık 2017 admin

Merkezi Bangladeş’te bulunan Kaynak Tamamlama ve Sosyal Kalkınma Derneği (RISDA) Başkanı Muhammed Nuruzzaman, Bangladeş’teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanların yaşadığı zorluklar hakkında, “Şu anda kamplardaki başlıca sorunlardan biri, ailesi Arakan’da Myanmar ordusu ya da fanatik Budistler tarafından öldürülen kimsesiz çocuklar. Bu çocukların desteğe ihtiyacı var.” dedi.

 

600 bin Arakanlı Müslüman Kaçmak Zorunda Kaldı

25 Ağustos’ta başlayan saldırılar sonrası Myanmar’ın Arakan eyaletinden yüz binlerce Müslüman Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı. Sınır şehir Cox’s Bazar’a sığınan birçok mülteci, evlerinin yakıldığını ve birçok insanın öldürüldüğünü; bazı köylerin ise komple yok edilerek yaşanılamaz hâle getirildiğini bildirdi. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) şiddetten kaçan sivillerin üzerine roketatarla saldırı düzenlendiğini duyurdu. Bangladeş’e 60 kilometrelik uzun bir yürüyüşün ardından ulaşan birçok aile kötü hava şartlarına rağmen sürekli açık havada uyumak zorunda kalıyor. Çocuklar enfeksiyon, ateş ve ishalden muzdarip. Her biri kendi acılı hikâyesiyle kamplara ulaşıyor.

Arakanlı Müslümanlar canlarını kurtarmak için Bangladeş’e kaçmayı başarsa da yaşadıkları dram komşu ülkede de son bulmuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Bangladeş’e geçen Arakanlı Müslümanların yüzde 60’ından fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor. Toplam nüfusu 2.5 milyon olduğu tahmin edilen Rohingya Müslümanlarının bir milyona yakını Myanmar’da yaşarken, geriye kalan 1.5 milyonluk nüfus baskıcı politikalardan kaçarak başta Bangladeş olmak üzere Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Endonezya ve Tayland’a kaçmak zorunda kalıyor.

 

Kamplarda Binlerce Kimsesiz Çocuk Bulunuyor

Anne ve babalarını Arakan’da kaybeden çocuklar diğer Arakanlı Müslümanlarla Bangladeş’e geçiyor. Kamplarda kimsesiz binlerce çocuk olduğu belirtiliyor. Bangladeş’teki kamplarda hijyenin olmaması, gıda, temiz su ve barınma imkanlarının yetersizliği, kadın ve çocukların sağlığını tehdit ediyor. Arakanlı Müslümanlar, sağlık sorunlarının yanı sıra Arakan’da şahit oldukları dehşet verici olaylar nedeniyle psikolojik sıkıntılar da yaşıyor.

 

Yardım Kuruluşları Yaraları Sarmaya Çalışıyor

Birçok uluslararası ve yerel yardım kuruluşu bölgedeki halkın yaralarını sarmaya çalışıyor.

Bölgede 4 noktada etkin olan Hasene International da, şimdiye kadar 6 bin aileye toplam 90 ton gıda yardımında bulundu. Ayrıca 2200 aileye nakdi yardım sağlayan kuruluşun bölgede iki ayrı ekibi ve altı gözlemcisi bulunuyor. Dernek ayrıca 500 çadırlık bir çadır kent için ön çalışmalara başlamış durumda.  Hasene Derneği Genel Müdürü Mesud Gülbahar, Arakanlıların yaşadığı dramın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtti. “Arakanlıların tekrar ülke ve bölgelerine gönderilme durumu söz konusu. Bu konuda uluslararası platformlarda görüşmeler yapılıyor. Kalıcı projeler için bu durumun netleşmesini bekliyoruz” diye konuşan Gülbahar, derneğin Acil Yardım Çağrısı bağlamında Arakanlı mazlum halka yardımlara devam edeceğini söyledi. (AA,P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler