"GÜNDEM"

Belediyeler Sadece Türkiye Kökenlilerin Mal Varlığını Araştırıyor

DENK partisi, Hollanda’daki belediyelerin sadece Türk vatandaşların mal varlığını araştırmasının açık bir ayrımcılık olduğunu açıkladı.

11 Aralık 2017 admin
HOLLANDA | DENK partisinden Milletvekili Selçuk Öztürk, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanına sunduğu yazılı soru önergesinde, geçtiğimiz aylarda Almelo ve Eindhoven belediyelerinin Türkiye kökenlilere yönelik mal varlığı araştırması konusunda yargı tarafından uyarıldığını hatırlattı. Yargı söz konusu belediyelerin sadece Türkiye kökenlilerin yurt dışındaki malvarlığının araştırılmasını ayrımcılık olarak nitelendirmişti. Öztürk soru önergesinde ayrıca belediyelerin vatandaşların mal varlığına ilişkin bilgilerine yasa dışı yollardan ulaştıklarını gündeme getirerek bu konuda da Bakanın kanaatini öğrenmek istiyor.

DENK: Sadece Türk Vatandaşları Araştırılıyor

Almelo belediyesi sosyal ödenek alan ve annesi babası veya kendisi Türkiye vatandaşlığına sahip olan 238 Türkiye kökenlinin yurt dışındaki mal varlığını araştırmayı hedeflemişti, fakat sonrasında sosyal ödenek alan ve Türk vatandaşlığına sahip olan sadece 20 kişinin durumunu araştırmıştı. Bu kontrol sürecinde dışarıdan hizmet de alınmıştı. Örneğin Yurt Dışı Bürosu adında bir firma (Bureau Buitenland) devreye bir avukat sokarak Türkiye’deki tapu ve kadastro bilgi sisteminden söz konusu vatandaşların mal varlığını araştırmıştı.
Milletvekili Selçuk Öztürk soru önergesinde bunun Türk hukukuna aykırı olduğunu ve hatta bir suç oluşturduğunu ifade etti. Zira Türkiye’de kişisel verilerin korunmasını öngören yasa, vatandaşlara ait kişisel bilgilerin ilgili vatandaşlardan izin alınmadan yurt dışına verilmesini yasaklar. Öztürk; bu kontrollerin Hollanda’daki bir belediyenin girişimiyle yapılmasından dolayı, idarecilerin usul ve esaslara aykırı davranmış olduklarını vurguladı.
Sadece Almelo ve Eindhoven değil, aynı zamanda Venlo ve Venray belediyelerinin de söz konusu avukata yetki verdiğini ve Türk hukukuna aykırı davranmasına göz yumduklarını söyleyen Öztürk, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanının bu belediyeleri açıkça kınamasını istedi.
Aynı zamanda DENK partisi merkezi yönetim ve belediyeler tarafından yapılan sosyal ödenek kontrollerinde ayrımcılığın önüne geçmek için hangi önlemlerin alınacağını öğrenmek istiyor. Parti ayrıca söz konusu kontrollerin sadece kamu kurumları tarafından yapılmasından yana.
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler