"Almanya"

Almanya’da SPD “Büyük Koalisyon” Seçeneğini Tartışıyor

Martin Schulz, SPD'nin kongre açılışında seçim sonuçlarından dolayı özür diledikten sonra Merkel’le büyük koalisyona katılabileceğinin sinyalini verdi.

7 Aralık 2017 admin

Sosyal Demokratlar’ın (SPD) kongresinin açılışında bir konuşma yapan Genel Başkan Martin Schulz, seçimde beklentinin oldukça altında kalan oy oranı sebebiyle partililerden özür diledi. “Bu acı yenilgiden ötürü herkesten özür diliyorum” ifadesini kullanan Schulz, seçimin SPD için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu kabul etti. 

 

CDU/CSU ve SPD: Büyük Koalisyon İhtimali

Perşembe günü gerçekleşen kongrede mevcut Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar’la (CDU) ve Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile kurulabilecek bir “büyük koalisyon” seçeneği görüşüldü. Kongreden çıkacak ortak karara göre, önümüzdeki günlerde Sosyal Demokratlar’ın lideri Martin Schulz’un partisinin “büyük koalisyon” kararını açıklaması bekleniyor. 

 

SPD’de Schulz’a “Artık Adım At” Baskısı

Kamuoyunda Jamaika olarak bilinen üçlü koalisyon görüşmelerinin son günlerinde böyle bir yapıda bulunmanın partisi açısından büyük bir fedakarlık anlamına geldiğini açıklayan Schulz’un Merkel’le girilecek muhtemel koalisyon görüşmelerinde tavrı merakla bekleniyor. Parti içi muhalefetin de sesini yükseltmeye başladığı dönemde SPD liderinin kongreden çıkacak karara uyacağı değerlendiriliyor.

Öte yandan, SPD içinde “büyük koalisyon”un partiye zarar vereceğini düşünenler de var. Bu ihtimalin gelecek seçimlerde oy kaybına sebep olacağını belirten üyeler, ana muhalefette kalmak veya erken seçime gitmek gerektiğini belirtiyor.

 

Yılan Hikayesine Dönen Görüşmeler

Almanya’da 24 Eylül’de gerçekleşen seçimlerin ardından 20 Ekim’de Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Özgür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in oluşturacağı Jamaika koalisyonu için müzakereler başlamıştı. 19 Kasım’da FDP başkanı Christian Lindner, partisinin koalisyon görüşmelerinden çekildiğini açıklayarak geri adım attı. Attığı adımı “güven eksikliği” ile açıklayan Lindner, ülkenin modernizasyonu için de ortak bir fikrin oluşturulamadığı kanaatinde. Lindner, “Yanlış yönetmek yerine yönetmemek daha iyid ir.” ifadelerinde bulundu.

Jamaika koalisyonunun kurulamaması üzerine CDU/CSU’nun Sosyal Demokratlarla ile uzlaşarak “büyük koalisyon” ve CDU/CSU öncülüğünde bir azınlık hükûmeti senaryoları kalmıştı. Bu seçeneklerden hiçbirinin gerçekleşmemesi durumunda ise Almanya’yı yeniden seçimler bekliyor.

Kasım ayının sonunda ülkenin içinde bulunduğu siyasî krize dikkat çeken Merkel, Avrupa ve dünyadaki gelişmeler göz önüne alındığında Almanya’nın acilen bir hükumete kavuşması gerektiğinin altını çizmişti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler