"İsveç"

İsveç’te Nobel Mevsimi: Ödüller Sahiplerini Buluyor

Dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olan Nobel Haftası İsveç'te başladı. Ödüller sahiplerine 10 Aralık’ta Stockholm’de verilecek.

7 Aralık 2017 admin

Nobel Haftası kapsamında, ekim ayında Komite tarafından açıklanan tıp, kimya, fizik, edebiyat ve ekonomi ödüllerinin sahipleri başkent Stockholm’e geldi. Nobel Müzesini ziyaret eden ödül sahipleri, geleneksel olarak yapılan ve müzede saklanan siyah sandalyeleri imzalayarak organizasyonu resmen başlattı.

Bu arada, “Günden Kalanlar”  romanıyla “2017 Edebiyat Ödülü”ne layık görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazuo İşiguro, Kraliyet Bilim Akademisinde basın tanıtımına katıldı.

Öte yandan, Stockholm’de 10 Aralık’ta İsveç Kralı Carl 16. Gustaf’ın da katılacağı törenle ödül sahiplerine 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 900 bin Avro) ve madalya verilecek.

Nobel Barış Ödülü’nün sahibine ise Norveç’in başkenti Oslo’da tören düzenleniyor.

Nobel Ligi’nde Birinci Açık Ara ABD

İsveçli bilim insanı Alfred Nobel’in girişimiyle 1895’te başlatılan ödülleri alanlar arasında birincilik Amerika Birleşik Devletleri’ne ait. Başta fizyoloji ve tıp olmak üzere farklı dallarda 336 ödül kazanan ABD’yi, 117 ödülle Birleşik Krallık takip ediyor.

Müslümanlar 13 Nobel Kazandı

Ödülü kazanan Müslümanların sayısı ise 13. İlk kez 1978’de, İsrail’le yapılan Camp David anlaşmasındaki rolüne işaretle bir Müslüman devlet başkanı, Mısırlı Enver Sedat Barış Ödülü’ne layık görüldü. Ertesi yıl Pakistanlı fizikçi Muhammed Abdusselam Fizik Ödülü’nü, 1988’de ise yine bir Mısırlı, ünlü yazar Naguib Mahfouz, Arap Edebiyatı’nı insanlığa tanıtması vesilesiyle Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Dünyanın en prestijli ödülünü kazanan diğer Müslümanlar arasında Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat, Yemenli barış aktivisti Tawakel Karman ve Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus da bulunuyor.

Türkiye ise 2006’da Orhan Pamuk’la Edebiyat ve 2015’te Aziz Sancar’la Kimya dalında iki ödüle sahip.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler