"Brexit"

Brexit, Güvenlik Zaafiyetine Sebep Olmayacak

AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi: “İngiltere’nin ayrılmasına rağmen stratejik kabiliyetimizi koruyacağız, Avrupa’da bir güvenlik boşluğu olmayacak.”

6 Aralık 2017 admin

AB Komisyonu’nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına rağmen “stratejik kabiliyetlerini” koruyacaklarını belirterek, “Avrupa’da bir güvenlik boşluğu olmayacak.” dedi.  Barnier, Berlin Güvenlik Konferansı’nda (BSC) yaptığı konuşmada, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını üzüntüyle karşıladıklarını, ancak karara saygı duyduklarını belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de daha önce açıkladığı gibi, kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini ifade etti.

 

Karar Mekanizmalarında Değişiklik

Gelecekte İngiltere Savunma Bakanının AB Savunma Bakanları toplantılarında yer almayacağına, AB’nin siyaset ve güvenlikle ilgili komite toplantılarına katılmayacağına işaret eden Barnier, İngiltere’nin AB tarafından yönetilen askeri operasyonları komuta edemeyeceğine dikkati çekti.

Barnier ayrıca, İngiltere’nin Avrupa Savunma Ajansı ya da Europol’a üye olmayacağına, Avrupa Savunma Fonu’ndan yararlanmayacağına ve AB’nin hiçbir karar mekanizmasında yer almayacağının altını çizdi, yine de İngiltere ile güvenlik alanında işbirliğini sürdürmek istediklerini, bu konuların müzakerelerde ele alınacağını vurguladı.

 

Brexit: İngiltere Ayrılıyor, Kopmuyor

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiltere’nin AB’den ayrılacağı, ancak Avrupa’dan kopmayacağı şeklindeki sözlerini hatırlatan Barnier, bu açıklamayı olumlu bulduklarını belirtirken, “İngiltere’nin ayrılmasına rağmen stratejik kabiliyetimizi koruyacağız, Avrupa’da bir güvenlik boşluğu olmayacak.” şeklinde konuştu.

Brexit görüşmelerinin çok zorlu ve karmaşık olduğunu vurgulayan Barnier, bu ülkedeki AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının hakları ve AB üyesi olurken İngiltere’nin verdiği mali vaatlerin yerine getirilmesi konularında İngiliz hükümeti ile ilerleme sağlanmasını beklediklerini söyledi.

 

Savunmada İşbirliğine Devam Mesajı

İngiltere ile siber saldırılar gibi asimetrik tehditler, terörle mücadele, istihbarat paylaşımı gibi alanlarda işbirliğini sürdürmeyi ümit ettiklerini belirten Barnier, İngiltere ile işbirliğine kapının açık olduğunu ancak burada AB’nin koşullarının geçerli olacağını vurguladı.

Avrupa’nın savunmasının “açık bir proje” olduğunu ve Norveç gibi AB üyesi olmayan 4 ülkenin de buna iştirak ettiğini söyleyen Barnier, “Avrupa savunmasının inşası başlamıştır. Bunun oluşması için İngiltere’yi beklemeyeceğiz ancak zamanı geldiğinde İngiltere ile işbirliği yapmaya hazır olacağız.” dedi.

23 Haziran’da gerçekleşen halk oylaması sonucu Birleşik Krallık, Brexit olarak bilinen Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini resmen başlatmıştı. Gümrük birliği, vatandaşların hareketliliği, ekonomik ilişkiler ve İrlanda sınırı gibi bir çok konuda iki taraf arasında görüşmeler hala sürüyor. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler