"Aşırı Sağ"

Avusturya’da Sağ Koalisyona Doğru: 20 Aralık’ta Hükumet Kurulabilir

Avusturya’da koalisyon görüşmelerinde yaklaşık 40 gün geride kalırken, merkez sağ ve aşırı sağ partinin bir çok konuda uzlaşma sağladığı açıklandı.

6 Aralık 2017 admin

Avusturya basınında yer alan bazı iddialara göre, merkez sağın 20 Aralık’ta hükümeti kurmak istediği ancak aşırı sağcı partinin Aşağı Avusturya eyaletinde 28 Ocak’ta yapılacak yerel seçimde oy oranlarını artırmak istediği için koalisyon görüşmelerini 2018’in ocak ayına kadar sarkıtmayı düşündüğü ileri sürülüyor.

 

Koalisyon Görüşmelerinde Sona Doğru

Avusturya’da bir ayı aşkın süredir devam eden merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşılırken, sığınmacı karşıtlığı, güvenlik ve eğitim konularında uzlaşı, daha önemsiz konularda ise yaşanan fikir ayrılığı devam ediyor.

Ülkede 15 Ekim’de yapılan erken genel seçimin galibi Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz’un liderliğindeki merkez sağ ÖVP, kısa süre zarfında meclise giren bütün partilerle görüştükten sonra, seçimlerden 3’üncü parti olarak çıkan FPÖ ile görüşmelere başladı. İki parti arasındaki görüşmeler 25 Ekim’de Viyana’da başladı.

Koalisyon görüşmelerinde 40 gün geride kalırken, merkez sağ ve aşırı sağ partinin politika önerileri, göçmenler, güvenlik ve eğitim konularında büyük ölçüde örtüşüyor. 5 ana başlıkta, 25 grup ve yaklaşık 120 kişi ile sürdürülen koalisyon pazarlıklarına ilişkin önemli gelişmeler her iki partinin liderleri tarafından düzenlenen basın toplantılarında kamuoyuyla paylaşılıyor.

 

Ekonomide Görüş Ayrılığı

Öncelikli olarak bütçe başlığı altında başlayan koalisyon görüşmelerinde, her iki parti, vergilerin düşürülmesini hedeflerken, özellikle 2018 bütçesinde açık vermek istemiyor. Bu nedenle bir önceki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve merkez sağ ÖVP’nin hükümet programına aldığı yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırımların 3 milyar dolarının finanse edilebilir olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Kurz’un bir önceki hükümetin 2018’in bütçe planlamasına ilişkin eleştirileri, başta sosyal demokratlar olmak üzere birçok gazeteci ve kanaat önderinin tepkisine neden oldu.

Avusturya’da 1987’den itibaren Ekonomi Bakanlığı’nın ÖVP’li bakanlar tarafından idare edilmesi ve bir önceki koalisyonun ikinci ortağının ÖVP olması Kurz’a yönelik tepkilerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

 

Güvenlik ve Göçmen Karşıtlığında Uzlaşma

Bütçe görüşmelerini henüz bir karara bağlayamayan ÖVP ve FPÖ, dijitalleşme başta olmak üzere, eğitim, güvenlik ve yasa dışı göçle mücadelede daha sert tedbirlerin uygulanması konusunda uzlaştı.

Eğitimde, ilkokula başlama koşulu olarak Almanca yeterliliği şartı getirmek isteyen 2 parti, açıkça dillendirmese de göçmen ailelerin çocuklarının yeterince Almanca öğrenmedikleri gerekçesiyle bu düzenlemeyi hayata geçirmek istiyor.

Seçmeli din dersi almayan çocuklara “etik” dersi alma mecburiyeti getirilecek yeni eğitim sisteminde, ilkokul 4’üncü sınıfta başlayan not sisteminin örgün eğitime başlar başlamaz bütün eyaletlerde istisnasız kullanılması gerektiği savunuluyor.

 

Whatsapp Yazışmalarına Denetleme

Aşırı sağcı parti lideri Heinz Christan Strache koalisyon görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, dünya genelindeki öğrencilerin eğitim seviyelerini araştıran Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA) verilerine göre, Avusturya eğitim sisteminin ortalamanın altında olduğunu, bu nedenle not sisteminin ilkokul birinci sınıftan itibaren uygulanması gerektiğini savunurken, PİSA çalışmalarına göre, en iyi eğitim seviyesine sahip Norveç, Finlandiya gibi İskandinav ülkelerin not sistemi kullanmadığı biliniyor.

Anaokullarında daha katı kontrollerin yapılacağı yeni eğitim sisteminde, Müslümanlar ve yabancılara ait kreşlerin çeşitli gerekçelerle kapatılmasından endişe duyuluyor.

Seçim öncesi sıklıkla dillendirilen güvenlik konusunda da hemfikir olan her iki parti, polis sayısının arttırılması, şehirlerin daha fazla güvenlik kamerasıyla donatılması gibi konuların yanı sıra internette kullanılan “Whatsapp” gibi iletişim uygulamalarında yapılan yazışmaların denetlenmesini istiyor.

Ülkede kasımda yürürlüğe giren “Entegrasyon Yasası” ile halihazırda sığınmacı ve göçmenlere yönelik şartların ağırlaştırılmasına rağmen kurulacak yeni hükümetin bu alanda katı uygulamaları çoğaltarak sürdürmesi bekleniyor.

Mülteci statüsü elde etmiş kişilerin, suç işlemesi durumunda sınır dışı edilmeleri öngörülürken, iltica başvuruları reddedilmiş kişilerin geldikleri ülkelere ivedilikle gönderilmelerinin hızlandırılması da öncelikli konular arasında yer alıyor.

 

20 Aralık’ta Hükumet Kurulur mu?

Avusturya’da hükümetin ne zaman kurulacağına ilişkin soruları her iki parti lideri de yanıtsız bırakırken, ÖVP Genel Başkanı Kurz, her fırsatta Noel öncesi hükümeti kurmak istediğini, ancak istikrarlı bir koalisyon için görüşülen konularda tam mutabakat sağlanmasının önemine işaret ediyor.

Her iki partinin siyasi temsilcileri, henüz hangi partinin hangi bakanlığı üstleneceğinin konuşulmadığını dile getirirken, başta Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, Neonazi oluşumlarla ilişkisi tespit edilmiş FPÖ’lü aşırı sağcı milletvekillerinin herhangi bir bakanlıkta görev almasını istemiyor. (AA, P)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler