"Belçika"

Belçika’da Okullarda Anadil Yasağı Kalktı

Belçika’daki okullarda öğrencilere ders ve teneffüslerde anadilde konuşma hakkı tanındı. Bunun öncesinde anadilde konuşan öğrencilere ceza veriliyordu.

30 Kasım 2017 admin

Flaman Bölgesi Devlet Okulları İdaresi (GO!), aldığı bir kararla Belçika’nın Flaman bölgesinde teneffüs ve derslerde göçmen kökenli öğrencilere anadillerinde konuşma hakkı tanıdı. GO Temsilcisi Raymonda Verdyck, anadilde konuşma yasağının yan etkilerine dikkat çekip, yasakla bir yere varılamayacağını belirtti. Okuldaki öğrencilerin bu şekilde anadillerine daha olumlu yaklaşacağını ve kendilerini okulda daha iyi hissedeceklerini belirten Verdyck, böylece öğrencilerin Flamancayı da daha kolay öğreneceklerini ifade etti.

 

“Alkışlanacak Bir Tutum”

Gent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Piet Van Avermaet ise GO’nun kararını “alkışlanacak bir tutum” olarak nitelendirdi. Avermaet, “Öğrenciler kendi ana dillerinde konuştuklarında sürekli cezalandırılarak okula daha az dâhil oluyorlar ve benlik saygıları düşüyordu. Bunlar çocukların öğrenme sürecini de olumsuz yönde etkiliyor. Anadilde konuşma serbestliği, öğrencilerin başarılı olması için bir fırsat.” dedi.
Karara siyasetten karşı çıkanlar da var. N-VA Milletvekili Koen Daniels bunlardan biri. Daniels, şimdiye kadar hep Flamancanın önemini vurgularken bir anda “şimdi anadilde istediğiniz gibi konuşabilirsiniz” demenin hatalı olduğu görüşünde.

 

Diğer Okullar Da Örnek Alıyor

Gent şehrinin yerel eğitim birimleri de, öğrencilerin okulda kendi anadillerinde konuşmalarına imkân tanımak konusunda açık bir vizyona sahip. Bunun yanında Katolik okulları yönetimi de, öğretmenlerin sınıfta tüm dillerle çalışmasını desteklemek için bir çalışma yapacağını belirtti.

Flaman Eğitim Bakanı Hilde Crevits (CD&V), eğitimin dilinin Flamanca olduğunu ve öyle kalması gerektiğini vurguladı. Crevits şu sözleri ekledi: “Fakat okulların bu çok dilliliği ele almak için vizyon geliştirmeleri olumlu bir şey.”

Belçika’daki okullarda öğrencilerin derslerde ve teneffüslerde farklı bir dil konuşmaları iç tüzükle yasaklanmıştı. Teneffüste kendi aralarında örneğin Türkçe ya da Fasça konuşan öğrenciler öğretmenleri tarafından ceza alıyorlardı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler