"GÜNDEM"

“Bosna Kasabı” Mladić’e Müebbet Hapis Cezası

Srebrenitsa soykırımının sorumlu generallerinden Ratko Mladić’e soykırım ve insan suçları sebebiyle müebbet hapis cezası verildi.

22 Kasım 2017 admin

22 Kasım’da Lahey’de Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi 2012 yılında başlayan Yugoslav Savaşı hakkındaki soykırım davası çerçevesinde Ratko Mladić’i yargıladı. Mladić, Srebrenitsa soykırımı dâhil olmak üzere çeşitli savaş suçlarından dolayı müebbet hapis cezası aldı.

Suçlamalar arasında binlerce can kaybı olan Saraybosna’nın üç yıl boyunca kuşatılması, tutsaklara işkence edilmesi, Boşnak topluluklarda Hırvat ve Müslümanlara yönelik terör kampanyası, BM askerlerinin rehin alınması ve Srebrenitsa soykırımı yer alıyor. Mladić’in üst düzey komutan olarak işlediği suçlar insanları yurtlarından etmek, işkence, cinayet ve tecavüz.

 

“Yalan Söylüyorsunuz”

1992-1995 arasında süren Balkan savaşında 100.000 kadar insan öldürülmüş, 2 milyon insan ise yurtlarından olmuştu. Sırp orduları 1995 yılında koruma alanını aşıp yaklaşık 8.000 Müslüman erkek ve çocuğu öldürmüştü.

16 yıl sonra 2011’de tutuklanan firari Mladić ise suçsuz olduğunu iddia ediyor, avukatları suçlamalardan beraatını veya en fazla 15 yıl hapis cezası verilmesini savunuyordu.

592 tanığı ve 10.000 delili dikkate alan mahkeme, mevcut 11 suçlamadan 10’unu onayladı. Karar açıklanırken protesto amaçlı “Yalan söylüyorsunuz!” diye bağıran Mladic, yargıç Alphones Orie tarafından mahkeme salonundan çıkartıldı. Hüküm, sanık mahkeme salonundan uzaklaştırıldıktan sonra okundu.

Mladić’in amacının “etnik temiz Büyük Sırbistan” olduğunu söyleyen sanıklar, “En ağır ceza olan müebbet hapsinden başka bir ceza mağdurlara ve adalete karşı hakaret olurdu.” açıklamasında bulundular.

 

Son Duruşma

Bu hükümle birlikte Savaş Suçları Mahkemesi son sanığa cezasını vermiş oldu. 1993’ten beri eski Yugoslavya’daki farklı etnik gruplardan 161 kişi savaş suçu sebebiyle hapis cezası aldı. Mladić’le birlikte eski Sırp lider Radovan Karadžić de ana sorumluluğu taşıyor. Karadžić’e 2016 Mart ayında benzer suçlamalardan dolayı 40 yıllık hapis cezası verilmişti. Karadžić ve savcılığın başvurduğu temyiz süreci hâlâ devam ediyor.

Şimdiye kadar yargılamada üç kişi müebbet hapis cezası aldı. Bunların arasında Sırp ordusunun tanınmış eski güvenlik şefi Vujadin Popović de var. Soykırıma yardım suçundan diğer Sırp subaylar da 35 yıl hapis cezası aldılar. Eski Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloševiç ise davanın 2006’da sona ermesinden önce Lahey’deki hücresinde hayatını kaybetmişti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler