"Almanya"

Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri Tıkandı, Ufukta Erken Seçim Var

Almanya’da koalisyon için uzlaşma sağlanamadı. FDP Başkanı Christian Lindner “güven eksikliği” sebebiyle koalisyon müzakerelerinden ayrıldı.

22 Kasım 2017 admin

Almanya’da 24 Eylül’de gerçekleşen seçimlerin ardından 20 Ekim’de Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Özgür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in oluşturacağı Jamaika koalisyonu için müzakereler başlamıştı. 19 Kasım’da FDP başkanı Lindner, partisinin koalisyon görüşmelerinden çekildiğini açıklayarak geri adım attı.

 

“Masada Hiçbir Şey Yok”

Attığı adımı “güven eksikliği” ile açıklayan Lindner, ülkenin modernizasyonu için de ortak bir fikrin oluşturulamadığı kanaatinde. Lindner, “Yanlış yönetmek yerine yönetmemek daha iyidir.” ifadelerinde bulundu.

Lindner’in davranışı diğer koalisyon adaylarınca eleştirildi. CSU Başkanı Seehofer, FDP’nin kararının ülkeye yük olduğu açıklamasında bulundu: “Hükûmetin kurulması ulaşılabilir hâle gelmişti. Her konuda bir anlaşma mümkün olurdu ve (koalisyon) seçim sonrası kutuplaşmaya da bir cevap olurdu. Başaramadığımız için üzgünüz.”

“Tarihî bir gün”den bahseden CDU Başkanı Angela Merkel, farklı müzakere tarzlarına dikkat çekti: “Yeşillerinki alışılması gereken bir stil, FDP’nin ki ise kararlı.” Merkel, koalisyon görüşmelerinin anlaşmaya varma yolunda olduğunu, fakat ortak çözüm bulunamadığını belirtti.

“Uzlaşmamız için sadece az bir zamana daha ihtiyaç vardı” diyen Yeşiller Eşbaşkanı Kathrin Göring-Eckart, “İklim veya göç konusunda bile sandığımızdan çok daha yakındık.” açıklamasında bulundu. Yeşillerin kendi sınırlarını dahi kısmen geçtiğini bildiren Cem Özdemir, “FDP, tek demokratik olasılığı yok etti.” dedi.

FDP ise bu konuda başka düşünüyor. Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Jamaika müzakerelerinin uzlaşmaya yakın olmadığını, aksine “masada hiçbir şeyin olmadığını” bildirdi: “Gerçekten hiçbir noktada ilerleyemedik. Temel sorunlar da dâhil olmak üzere hâlâ tartışması süren 120’den fazla nokta vardı.”

En Büyük Sorun Mülteciler

Uzlaşma sağlanamayan mühim konulardan birisi de mülteci politikaları. Almanya’da geçici koruma statüsünde olan mültecilere aile birleşimi hakkı tanımak istemeyen Hristiyan Birlik Partileri, mülteci sayısının tehlikeli sınırlara ulaşmasından endişeleniyor. İki kardeş parti CDU ve CSU Almanya’ya yıllık mülteci alım sınırının 200.000 olarak belirlenmesinde mutabık olmuştu.

Federal İş Ajansı’na (IAD) araştırmacısı Herbert Brücker’in tahminine göre ise, 2018 yılının sonuna kadar Almanya’ya zaten toplamda 150 bin-180 bin arasında göçmen ulaşacak.

 

Hangi Seçenekler Kaldı?

Jamaika koalisyonunun kurulamaması durumunda Almanya üç seçenek ile karşı karşıya. Bunlardan ilki CDU/CSU’nun SPD ile uzlaşarak “büyük koalisyon” kurması, ikincisi CDU/CSU öncülüğünde bir azınlık hükûmeti kurulması, üçüncüsü ise yeniden seçim.

Olasılığı düşük olsa da bir seçenek, SPD ile CDU/CSU’nun büyük koalisyon kurması. 24 Eylül’deki seçimlerden sonra SPD muhalefete geçme kararı almıştı. Koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasının ardından da parti kararından dönmedi. SPD Başkan Vekili Ralf Stegner, Deutschlandfunk’a seçim sonrası kararlarının değişmediğini söyledi: “Büyük koalisyon için oylama olmayacak.”Angela Merkel’in başarısızlığına vurgu yapan Stegner, Merkel olmasa da SPD’nin büyük koalisyona girmeyeceğini bildirdi.

İkinci seçenek, Merkel’in başkanlığı altında Yeşiller veya FDP ile bir azınlık hükûmeti. Ancak oylamada Merkel’in diğer gruplardan da oy alması gerekecek. FDP ile koalisyon için 24, Yeşiller ile koalisyon için ise 42 koltuk sayısı eksik. Olasılığı az olsa da bu seçenek de mümkün.

En yüksek olasılık taşıyan seçenek ise yeni seçimlerin düzenlenmesi. Federal Seçim Organizasyonu’nun tahminine göre Eylül’de gerçekleşen federal seçimler 92 milyon Avro’ya mal olmuştu.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler