"İslamofobi"

Polonya’da Müslüman Soykırımı Talep Edenlere Dava Açıldı

11 Kasım’da Polonya’nın başkenti Varşova’da Müslümanlara soykırım talebiyle gündeme gelen ırkçı gösteri hakkında soruşturma açıldı.

21 Kasım 2017 admin

Geçtiğimiz günlerde Varşova’da bir araya gelen ırkçı gruplar, Polonya Bağımsızlık Günü kutlamaları adı altında ırkçı ve İslam karşıtı söylemlerin ön plana çıktığı bir gösteri düzenlemişti. Varşova Başsavcılığı, konuyla ilgili “ırkçılık propagandası” suçlamasıyla bir soruşturma açıldığını duyurdu.

11 Kasım’daki gösteride Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen ırkçı gruplar “Müslümanlar için holokost”, “Temiz kan”, “Avrupa beyaz olacak” sloganları eşliğinde Polonya’da gövde gösterisi yapmıştı. 60 bini aşkın katılımcıyla organizasyon, son yıllarda Avrupa’da gerçekleşen en büyük ırkçı gösterilerden biri olarak kayıtlara geçmişti.

 

Irkçı Göstericiler Hakkında Hapis İstemi

Varşova Başsavcılığı sözcüsü Magdalena Sowa, “faşizm propagandası ve nefret çağrısı” kapsamında değerlendirilen gösteri hakkında açılacak davada birçok kişi hakkında 2 yıla kadar hapis isteminin yer alabileceğini açıkladı. Sowa, soruşturmanın organizatörler ve pankartlardan sorumlu kişilerle sınırlı tutulacağını da sözlerine ekledi.

 

Tepkiler Dinmiyor

Irkçı gösteri hakkında Devlet Başkanı Andrzej Duda dâhil hem Polonya’da hem Avrupa Birliği’nde birçok lider kınama mesajı yayımlamış, insan hakları grupları meydanda öne çıkan söylemler hakkında önlem alınması gerektiğine dikkat çekmişlerdi. Bununla beraber Polonya Yahudi Cemaati de konuyla ilgili endişelerini paylaşmak adına Devlet Başkanı Duda ile görüşme talep etmişti.

 

Polonya’da “İslam’la Mücadele Kutsal Bir Savaş”

38 milyon nüfusa sahip ülkede yabancı kökenlilerin oranı yüzde 3’ü aşmıyor. Polonya’da yaşayan azınlıklar arasında Ermeniler, Belaruslular, Almanlar, Çekler ve Yahudiler bulunuyor. Polonya’da yarısından fazlası Tatar olmak üzere 1000 civarında Müslüman bulunuyor. Sayıları oldukça az olmasına rağmen Müslüman ve Yahudi azınlıklar sık sık ırkçı söylemlere hedef oluyor. Mayıs ayında Adalet Bakanı yardımcısı Patryk Jaki, ülkedeki İslamlaşmayı durdurmayı kendisi için kutsal bir savaş olarak gördüğünü ifade etmişti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler