"Avusturya"

Yeşiller’den Yabancılar İçin Seçim Hakkı Talebi

Viyana nüfusunun tarihsel gelişimini ele alan araştırmayı gündeme getiren Yeşiller sözcüsü Nagashi, yabancılar için de seçim hakkı verilmesini talep etti.

20 Kasım 2017 admin

Avusturya’da Viyana Belediyesi Perşembe günü birincisi 2007 yılında yapılan Dördüncü Entegrasyon ve Çeşitlilik Araştırması’nı (Alm. “Integrations- und Diversitätsmonitor”) yayınladı. 1961 yılından bu güne Viyana’nın nüfus haritasını inceleyen araştırma, elde edilen verilerin analiziyle bilhassa göç ve entegrasyon alanlarında analiz yapmayı mümkün kılıyor.

Araştırmaya göre Viyana’da nüfus son 10 yılda yüzde 11 (190.000 kişi) oranında arttı. 190 farklı ülkeden insana ev sahipliği yapan şehirde kalanların üçte birinden fazlası Avusturya dışında doğmuş kişilerden oluşuyor. Viyana nüfusunun yüzde 27’si seçimlere katılma hakkına sahip değil. 2007 yılında yapılan araştırmaya oranla yüzde 7’lik bir artış söz konusu.

“Mevcut Durum Demokratik Ülkelere Yakışmıyor”

Yeşiller Partisinin Entegrasyon Sözcüsü Faika El-Nagashi araştırmaya dair bir açıklama yaptı. El-Nagashi durumu şöyle değerlendiriyor:

“Demokrasi küçük ölçekte başlar. Fikir alışverişi ve fikir oluşumu da bunun bir parçasıdır. Avusturya vatandaşlığına sahip olmayan insanlar da bu sürecin birer parçası. Onlar da sosyal, kültürel ve ekonomik katkılarda bulunup bu şehri daha yaşanır kılıyorlar. Gündelik hayatın içindeler ve bu yaşamın eşit birer parçasılar. Sadece siyasette bu eşitliğin gerisinde kalıyoruz. Bu durum gittikçe daha büyük bir problem haline geliyor.”

Mevcut durumu “demokratik ülkelere yakışmayan bir tablo” olarak niteleyen El-Nagashi, Viyana’nın bu hususta öncü bir şehir olması gerektiğinin altını çizdi. Yerel seçim hakkının yabancılara da tanınması hususunun, Yeşiller’in çabaları sonucunda 2007 yılında parlamentoda kabul edilmesine rağmen federal hükûmet tarafından hâlâ hayata geçirilmediğini aktaran El-Nagashi, vatandaşlıktan bağımsız ve sadece ikamete odaklı bir seçmen sisteminin yürürlüğe girmesini talep etti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler