"Aşırı Sağ"

Aşırı Sağ Hedef Yükseltti: Polonya’da Müslümanlara Soykırım Talebi

Müslümanlara Soykırım Talebi

Başkent Varşova’da toplanan kalabalık “Müslümanlar için holokost” talebiyle geniş çaplı bir gösteri düzenledi. Nazi flamaları ve ırkçı söylemlerin öne çıktığı organizasyona Polonya’nın ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden binlerce kişi katıldı. Avrupa basınında, meydanda yaklaşık 60 bin göstericinin bulunduğu kaydediliyor.

 

“Avrupa Düşmanlarına Ölüm”

Müslümanları ve göçmenleri hedef alan küfürlü pankartların yer aldığı gösteride “Temiz kan”, “Avrupa beyaz olacak”, “İslami Holokost için dua edin” gibi sloganların yanı sıra “Tanrı, gurur, anavatan” ve “Ana yurdun düşmanlarına ölüm” gibi ifadeler yer aldı. Aşırı sağcıların her sene farklı bir sloganla katıldığı gelenekselleşen Polonya’da Bağımsızlık Günü kutlamalarının 2017’deki teması da böylece İslam ve yabancı karşıtlığı oldu.

 

Polonya’da Sağ Yükseliyor

1918’de bağımsızlığını kazanan Doğu Avrupa ülkesi, bir süredir aşırı sağ popülizmin yükselişine sahne oluyordu. 2015 Parlamento seçimlerinde yüzde 37 ile birinci sırada yer alan sağ ittifak Hukuk ve Adalet (PiS), Avrupa karşıtı sağ söylemlerin temsilcisi durumunda. Bununla beraber ülkede irili ufaklı birçok sağcı grup bulunuyor. Polonya’da Bağımsızlık Günü kutlamalarına damgasını vuran Ulusal Radikal Kanat da bunlardan biri.

 

Doğu Avrupa’da Neler Oluyor?

Geçtiğimiz ay bir başka Doğu Avrupa ülkesi olan Macaristan’da, Başbakan Viktor Orban “Hristiyan Avrupa” çıkışıyla gündeme oturmuş, göçmenlerin Avrupa’yı istila ettiğini ve kıtanın Hristiyan kimliğinin tehdit altında olduğunu savunmuştu. Varşova’daki gösteriye benzer şekilde, yine bir bağımsızlık töreninde konuşan Orban, Avrupa’yı “karıştırmak” isteyenlerin planlarına dikkat çekerek sınırları kapatmanın kıtanın geleceği için oldukça önemli bir karar olduğunun altını çizmişti.

Avrupa’nın Geleceği Tehlikede

Aşırı sağın birçok Avrupa ülkesinde yükseliş eğilimine sahip olması, Avrupalılık kimliği üzerine araştırmalara konu oluyor. Perspektif’in Ağustos-Eylül sayısında Chatham House’un “Avrupa’nın Geleceği” adlı raporunu ele almıştı. Çalışmada, Avrupa’da elit-halk ayrımının belirginleştiği vurgulanırken AB karşıtı aşırı sağın yükselişinin bu gerilimle bağlantılı olduğu ortaya konulmuştu. Rapora göre AB’den faydalandığını düşünenlerin oranı “elitler”de yüzde 71 iken “halk”ta yüzde 34’e kadar düşüyor. Macaristan, Polonya ve diğer ülkelerde dikkat çeken aşırı sağın AB karşıtlığı temelinde kendini konumlandırması bu açıdan yorumlanıyor.

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler