"Polonya"

Polonya Almanya’dan “Soykırım Tazminatı” İstemeye Hazırlanıyor

Polonya, 2.Dünya Savaşı’nda uğradığı maddi ve manevi zarar için Almanya’dan tazminat talebinde bulunmaya hazırlanıyor.

15 Kasım 2017 admin

İktidardaki Hak ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kacynski, 2.Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Polonya’da sebep olduğu kayıplar için maddi tazminat talebinde bulunacaklarını açıkladı.

 

Polonya İçin Gerçek Bir Yıkım

2.Dünya Savaşı, Hitler’in liderliğindeki Nazi Almanyası’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’ya girişiyle başlamış; 100 milyondan fazla askeri personelin katıldığı çarpışmalarda 40 ila 50 milyon arası insan hayatını kaybetmişti. Sovyetler ve Nazi Almanyası’nın gizli anlaşmasıyla iki koldan işgale uğrayan ülke 27 gün sonra teslim bayrağını çekmişti. Savaş boyunca asker ve sivil 6 milyon Polonyalının öldüğü tahmin ediliyor. Bu rakam, dönemin Polonyası’nda her 5 kişiden biri anlamına geliyor.

1947’de yayımlanan bir hükûmet raporunda savaşın bilançosu şöyle açıklandı: Demiryolu hatlarının %85’i, fabrikaların %65’i, konutların %30’u kullanılamaz hale geldi. Kültürel zenginliğin %40’ı yok edildi. Başkent Varşova’nın %84’ü yerle bir oldu.

 

Tazminat Talebi Yeniden Gündemde

Almanya’dan tazminat talebi daha önce Meclis’te de görüşülmüş, bilirkişi raporlarına göre Almanya’dan 48,5 milyar dolar tutarında bir ödeme talep edilmesi ele alınmıştı.

Ancak Alman Hükümeti tazminat taleplerinin Savaş sonrası anlaşmalarda karar bağlandığını savunuyor. Buna göre, artık Polonya’nın bir hak iddia etme şansı yok.

Savaş sonrası konferanslarda Nazi karşıtı Müttefik ülkelere tazminat ödenmesi konusunda uzlaşılmış, bugünün değeriyle 170 milyar doları aşkın bir meblağın Sovyetler Birliği ve Polonya arasında paylaştırılması ön görülmüştü. Ancak 1945’ten 1989’a kadar Sovyetler işgalinde kalan ülkeye bağımsızlık sonrası herhangi bir ödeme yapılmadı.

 

Konuyu yeniden gündeme getiren Polonya lideri, tazminatın maddi boyutun çok ötesinde, Polonyalılar için bir “onur meselesi” olduğunu vurguluyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler