"Belçika"

Belçika’da Türk Kökenli Adaya Ermeni İddialarını Kabul Etme Baskısı

Brugmann Üniversitesi Hastanesi Başkanlığı için Sosyalist Parti'den aday olan Şevket Temiz’den 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesi istendi.

15 Kasım 2017 admin

“Kayıtsız şartsız” bir şekilde Ermeni iddialarını tanıması istenen Türkiye kökenli aday “tarihçiler tarafından tartışılan bir konunun hastanede tartışılmasını doğru bulmadığını belirtmesi”nin ardından Soykırım Suçlarının Engellenmesi ve İnkarcılığa Karşı Belçika Kolektifi adlı kuruluş tarafından Brüksel Belediye Başkanlığı’na “söz konusu adaylığın insani değerlere aykırı olduğu”nu iddia eden bir mektup gönderildi. Brugman Üniversitesi Hastanesi Doktorlar Heyeti de benzer bir tavır alarak “kayıtsız şartsız” kabulün gerçekleşmemesi durumunda Türkiye kökenli adayın protesto edileceğini açıkladı.

Konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Temiz’e göre bu uygulama açık bir ayrımcılık anlamına geliyor. Temiz, konuyu görüşmek üzere gittiği Doktorlar Heyeti’nde “Partimin 1915 olaylarını kabul etmesine rağmen sizin benim üzerimde bu konuda baskı kurmanızın tek nedeni Türkiye asıllı olmam. Bir Fransız ya da Amerikalıya benzer bir şekilde baskı kurma cesaretiniz var mı?” sorusunu yönelttiğini kaydetti.

Şevket Temiz, “soykırım”ı tanıması yönünde harekete geçen lobilerin faaliyetleri sonucu “partisinin ve diğer Türklerin yıpranmaması adına” adaylıktan çekildiğini duyurdu.

 

Belçika’da Ermeni İddialarını Reddetmek Suç Mu?

Ermeni iddialarının 2015’te Parlamento’da “sembolik olarak” kabul edildiği Belçika’da “soykırım iddialarının reddi”ne ilişkin herhangi bir cezai yaptırım bulunmuyor. Parlamento’da alınan kararda Türkiye’nin tarihî ve manevi açıdan sorumlu tutulamayacağı belirtilirken, Türkiye ve Ermenistan’a normalleşme çağrısı yapılmıştı. Avrupa Ermeni diasporasının tüm çabalarına rağmen Belçika Parlamentosu, soykırımı inkar edenlere yönelik bir düzenleme yapmamıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler