"Avrupa Göç Krizi"

Sığınmacılar İltica Hakkı İçin Hristiyan Mı Oluyor?

Avusturya’nın Salzburg şehrinde her gün ortalama 2 Müslüman sığınmacı İslam dininden çıkarak Hristiyanlığa geçiş talebinde bulunuyor. Bunun arkasında sığınmacıların mülteci statüsü kazanma şanslarını artırma beklentisi olup olmadığı tartışılıyor.

Haftalık Salzburger Fenster gazetesinin 13 Kasım tarihli haberine göre Salzburg Belediyesi 3 hafta içerisinde Afganistan ve İran kökenli 45 Müslüman sığınmacının kendilerine İslam dininden çıkma ve Hristiyan olma talebiyle başvurduğunu belirtti. Tamamı genç erkeklerden oluşan sığınmacıların isimlerini de değiştirerek Hristiyan isimleri almak istedikleri ifade edildi. Öte yandan Müslüman sığınmacıların iltica başvurularının kabulü için böyle bir yola başvurmuş olabileceği iddia ediliyor.

 

Başvurulardaki Ani Artış Kuşku Uyandırıyor

Haberde Salzburg Belediyesi’nin bu ani talep artışı karşısında şaşkınlık yaşadığı kaydediliyor. Daire Başkanı Christine Fuchs konuya ilişkin yaptığı açıklamada 45 genç sığınmacının iyi Almanca konuşabilen kişiler eşliğinde gelerek din değiştirme talebinde bulunduğunu aktardı. Fuchs, sığınmacıların iltica başvurularının üzerinden bir sene geçtikten sonra Hristiyanlığa geçiş talebinde bulunmalarının kendilerinde kuşku uyandırdığını belirtti. İslam’dan çıkış belgesinin 16.40 avro tuttuğunu, isim değiştirmenin ise daha masraflı ve zor bir prosedür olduğunu belirten Fuchs, başvuruların tek tek inceleneceğini vurguladı.

“Göstermelik Başvuruların Önüne Geçmek İstiyoruz”

Avusturya Federal Mülteciler Dairesi (BFA) iltica talebinde bulunan sığınmacılardan ülkelerinde baskı ve zulüm gördüklerine dair bir belge talep ediyor. Yetkililer çoğunluğu İran ve Afganistan kökenli sığınmacıların ülkelerine geri gönderildikleri takdirde “mürtet” olarak ölüm cezasına çarptırılacaklarını gerekçe göstermek için böyle bir yönteme başvurma ihtimalini göz önünde bulunduruyor. BFA Bölge Başkanı Beatrix Nowotny göstermelik başvuruların önüne geçmek istediklerini belirterek birçok kilise ile irtibatta olduklarını ifade etti. Buna göre, başvuru sahiplerinin İslam’ı terk ettiklerine dair inandırıcı olmaları ve 1 senelik vaftiz hazırlık kursunu tamamlamaları gerekiyor. Nowotny, irtibatta oldukları kiliselerin sadece ikna oldukları kişileri vaftiz edeceklerine dair kendilerine garanti verdiklerini açıkladı.

Zorunlu Vaftiz Hazırlık Kursları

Salzburg Başpiskoposluğu geçen sene 19 Müslümanı vaftiz ettiklerini, şu anda ise 30 sığınmacının vaftiz hazırlık kursuna devam ettiğini aktardı. Vaftiz olabilmek için en az 1 sene hazırlık süresi gerektiğini belirten başpikosposluk çalışanı Simon Lipp, Hristiyan olmak isteyen sığınmacıların yarıdan fazlasının bu hazırlık sürecini başarıyla tamamladığını belirtiyor. Bu sürecin kolay olmadığını ve katılımcılar için tüm hayat tarzının değişimi anlamına geldiğini savunan Lipp, bu anlamda ağırlıklı olarak kadın ve çocuk hakları ile Hristiyan “hoşgörü kültürü”nün benimsenmesine ağırlık verdiklerini belirtiyor.

Kilise’de Farsça Ayin

Şehirde Hristiyanlığı seçen sığınmacıların çoğunun Salzburg Baptist Kilisesi’ne bağlandığı biliniyor. Kilisenin papazı Gordon Beck Afganistan’da bir süre yardım gönüllüsü olarak çalışmış ve bu nedenle İranlı ve Afganistanlı sığınmacılarla Farsça anlaşabiliyor. Her hafta neredeyse tamamı sığınmacı olan 85 kişilik cemaatiyle Farsça ayin gerçekleştirdiklerini belirten Papaz Beck, Avusturya’da 1000’den fazla Hristiyanlığı kabul eden İranlı mülteci olduğunu belirtiyor. Beck bu konuda resmî makamları da eleştirerek, İran ve Afganistan’da gizlice büyüyen bir Hristiyan nüfus olduğunu ve yetkililerin ilk sorgulamada kimi sığınmacıların Hristiyan olduklarını ifade etmelerine rağmen hepsini topluca Müslüman olarak kayda geçirdiklerini belirtiyor.

Sığınmacıların iltica talep ettikleri ülkelerde kalabilmek için Hristiyan oldukları iddiaları 2 sene önce de Almanya’da gündeme gelmişti. Focus dergisinin İngiliz Daily Mail gazetesine dayandırdığı haberde, Berlin’de yüzlerce Afganistan ve İran asıllı mültecinin 3 aylık bir eğitim sonunda vaftiz olarak Hristiyanlığa geçtiği belirtiliyordu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler