"GÜNDEM"

Avrupa’da Yeni Güvenlik Endişesi: Daeş Militanları Ülkelerine Dönüyor

Suriye ve Irak'ta Deaş operasyonların büyük ölçüde başarıya ulaşmasının ardından Avrupa ülkelerinden gelen militanların "eve dönüşü" konuşuluyor.

2 Kasım 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Suriye’de Daeş terör örgütüne yönelik uluslararası operasyonların yoğunluk kazanması ve son olarak örgütün merkezi konumundaki Rakka’nın ele geçirilmesinden sonra Avrupa kamuoyunda “ülkelerine dönecek militanlar” sorunu gündemde.

Örgüte katılım sağlayanların önemli bir kısmının AB üyesi ülkelerden geldiği göz önüne alındığında önümüzdeki günlerde Rakka ve diğer şehirlerden kaçabilen militanların Avrupa şehirlerinde intikam eylemlerine kalkışabileceği belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan Washington Times gazetesinin haberleştirdiği bir güvenlik raporu, “eve dönen” 5 bini aşkın militanın çok sayıda terör eylemine imza atabilecek tecrübeye sahip olduğunu ortaya çıkardı. New York merkezli Soufan Group’un yayımladığı rapor endişe verici bilgilere sahip.

 

“5600 Militan Eve Dönüyor”

33 ülkeden 5600’e yakın militanın ülkelerine döndüğünü belirten çalışma, bu kişilerin daha radikal bir çizgiye kaymış olabileceği ihtimalinin istihbarat kurumları tarafından dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bununla beraber, emniyet güçlerinin dikkate alması gereken bir diğer nokta da örgütün Suriye ve Irak’ta toprak sahibi olduğu dönemden bugüne çok şeyin değişmiş olduğu gerçeği. Raporda hem (sözde) İslam Devleti’ne gelmiş olan yabancı kadın ve çocukların sayısında hem de örgütün sahip olduğu topraklarda doğan çocuk sayısında dikkat çekici artış olduğu belirtiliyor.

 

“Entegrasyon İhtimali Değerlendirilmeli”

ABD, Rusya ve AB üyesi ülkelerin güvenlik politikalarını temelden değiştirme potansiyeline sahip olan “eve dönüşler”, başka tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bu tartışmalar arasında dönenlerin topluma kazandırılmasına dair öneriler de var. Rapora göre bazı ülkeler eve dönen vatandaşlarını “tümüyle gözden çıkarmamak gerektiği” düşüncesinde. Bu bağlamda, söz konusu kişilerin topluma entegrasyon ihtimali varsa bunun değerlendirilmesi için gerekli adımların atılabileceği de ön görülüyor. Ancak bu ihtimalin aynı zamanda ciddi güvenlik zafiyetlerine sebep olacak riskler içerdiği de gerçek.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler