"Aşırı Sağ"

Göçmen Karşıtı Göçmen: Çekya’nın Japon Lideri

Almanya ve Avusturya seçimlerinin ardından aşırı sağ için bir iyi haber de Çekya'dan geldi. Japon asıllı ırkçı lider Okamura büyük başarı kazandı.

25 Ekim 2017 admin

ÇEKYA | Dikkatler önce Almanya ardından Avusturya seçim sonuçlarına yoğunlaşmışken Çekya seçimlerinden ilginç sonuçlar geldi.
Göçmenlere kapıları kapatan ve AB içi mültecilerin yeniden yerleştirilmesi programında (İng: relocation) yer almayacağını açıklayan hükûmet hakkında Birlik yasal süreç başlatmıştı. Aralarında Çekya’nın da bulunduğu Visegrad Grubu, AB’nin sıkça tekrarlanan uyarılarına rağmen mülteci programlarını reddetmişti.

 

Babis Başbakan Oluyor

Göçmen krizinin ve aşırı sağın ana gündem maddeleri olduğu seçimlerde milyarder Andrej Babis’in liderliğindeki ANO (Çekçe “Evet” anlamında), yüzde 29.6 ile 1. parti oldu. Babis, Memnuniyetsiz Yurttaşlar Hareketi’nin partileşme sürecinde liderlik yapmış ve ANO’nun başkanlığına seçilmişti.

 

Avrupa’nın Yeni Irkçı Partisi: SPD

Çekya seçimlerinde en ilgi çeken sonuç ise 10.6 ile dördüncü parti olan Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi’nin (SPD) başarısıydı. Bu halde SPD’nin koalisyon ortağı olma ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Ancak aldığı oy oranından daha dikkat çeken şey, parti genel başkanı Japon asıllı Tomio Okamura’nın göçmenler hakkındaki saldırgan tutumu oldu. Okamura hem kampanya sırasında hem de seçim sonrası başta Müslümanlar olmak üzere göçmen grupları hedef alan çok sayıda açıklamada bulundu.

 

Göçmen Karşıtı Japon Göçmen: Okamura

2015’te kurulan partisini ilk katıldığı seçimde meclise taşıyan Okamura’nın kendisi de, Tokyo doğumlu bir göçmen. O dönemki adıyla Çekoslovakya’ya ilk 6 yaşındayken ayak basıyor. Farklı aralıklarla Japonya-Çekoslovakya arası gidip gelen Okamura, Tokyo’da temizlik işçiliğinden patlamış mısır satıcılığına kadar çok sayıda işte çalıştıktan sonra 1994’te turizm sektörüne atılıyor. Onu bugünkü pozisyonuna taşıyan başarısının temeli de iş dünyasındaki radikal hamleleri oluyor. Japon lider, Çek Turizm Acenteleri Birliği başkan yardımcılığına kadar yükseldikten sonra 2012’de siyasete atılıyor. Senato Seçimleri’nde Zlin şehrinden bağımsız aday olan Okamura %66’lık tarihi bir oy oranıyla meclise girmeye hak kazanıyor.

 

“Müslümanlarla Mücadele”de Tuhaf Yöntemler

Tomio Okamura’nın şu sıralar gündemde olmasının sebebi yalnızca başarılı bir siyasetçi oluşu değil; Müslümanlar hakkında şaşırtıcı derece pervasız söylemlerin altında imzası bulunuyor. Seçimin hemen ardından Çek basınına verdiği demeçte Çekya’nın İslamlaşması tehlikesinin altını ısrarla çizdi: “Çekya’nın İslamlaşmasını her açıdan durdurmalıyız ve göç akınına sıfır tolerans göstermeliyiz.”  
Okamura, İslam ve göçmen karşıtı mesajlarını genellikle kişisel Facebook hesabından paylaşıyor. “Camilerin çevresinde domuzla gezmek” ve “kebap yememek” gibi tuhaf önerilerle seçmenlerini “Çekya’yı Müslümanlardan koruma”ya çağıran liderin olası koalisyon ortaklığında hükûmet politikalarını ne yönde etkileyeceği merakla bekleniyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler