"Birleşik Krallık"

“Müslüman Gibi Görünmek” Birleşik Krallık’ta Saldırıya Uğrama Sebebi

Parlamento’ya sunulan araştırma raporu, “Müslüman gibi görünen” çok sayıda gayrimüslimin çeşitli şekillerde tacize uğradığını ortaya koyuyor.

BİRLEŞİK KRALLIK | Geçtiğimiz hafta açıklanan araştırma raporu, “Müslüman gibi görünme”nin bir çok saldırıya kapı aralayabildiğini gözler önüne seriyor. 

Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Imran Awan ve Dr. Irene Zempi yaşları 19 ila 50 arasında değişen 20 kişiyle mülakat yaptılar. Bunların sonucunda ortaya çıkan bulgular “Nefret Suçları Farkındalığı Haftası” kapsamında Birleşik Krallık Parlamentosu’na sunuldu. Veriler, Birleşik Krallık genelinde yabancı düşmanlığının endişe verici boyutlara ulaşmak üzere olduğunu ortaya koyuyor.

 

Müslümana Benzeyen Sihler Saldırıya Uğruyor

Dinî sebeplerle başlarına sardıkları türban ve ten renkleri sebebiyle Pakistanlı Müslümanları andıran Sihler, rapora göre, Müslüman gibi göründüğü için en çok saldırıya uğrayan gruplar arasında. Sih ibadethanelerinin duvarlarına hakaret içerikli yazılar yazan kişiler, cep telefonlarına tehdit mesajları da yolluyor.

Göç Araştırmaları Vakfı’nda yayımlanan habere göre, katılımcılardan birisi, “Ne zaman büyük bir terör vakası olsa bana ve aileme yönelik nefrette bir artış oluyor.” diyerek saldırıların tepkisel olduğunu belirtiyor.

Bir katılımcı da tepki çekmesinin sebebinin sakalı olduğu görüşünde: “Ben Müslüman değilim ama insanlar öyle olduğumu düşündüğü için bana dik dik bakıyor. Woolwich saldırısından sonra insanlar bana kötü kötü bakmayı kalıcı hâle getirdi.

Bir katılımcı ise yine Brexit sonrasında artan saldırılarla birlikte kendisine “Sen masum insanları öldürdün. Suriye’ye geri dön, DAEŞ militanı!” dendiğini bildirdi.

 

Psikolojik Sorunlar Baş Gösteriyor

Öte yandan saldırıların sonucunda katılımcılarda endişe sorunu ve depresyon gibi rahatsızlıklar gözlemlendiği araştırmacı Imran Awan tarafından belirtilirken, bu rahatsızlıkların temelinde katılımcıların maruz kaldığı korku ortamı olduğu vurgulandı.

Araştırmanın bulgularıyla ilgili İngiliz basınına konuşan Dr. Imran Awan, “Bu yanlış anlaşılmış bir kimlik meselesi olsa da zaten İslamofobik saldırılar en başında yanlış. Kurbanlar ön yargı ve kalıp yargılar doğrultusunda hedef alındı.” dedi.

 

Birleşik Krallık: Tehlikenin Boyutları

Ülkede camilere yönelik saldırıların sayısı 2017’de, bir önceki yıla göre iki kat artmıştı. Mart-Temmuz arasında ülkede Müslümanların binalarını hedef alan 110 saldırı gerçekleşti. Bu rakam, 2016’nın aynı döneminin iki katından fazla.

10 Ekim’de hükûmet tarafından etnik ayrımcılığa dönük kapsamlı bir raporun yayımlandığı Birleşik Krallık’ta Başbakan Theresa May, eşitsizlik ve ayrımcılıkla daha etkin mücadeleye kararlı olduklarını açıklamıştı.

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler