"Avrupa Göç Krizi"

“Öldürmekten Beter”: Afgan Mülteciler Ülkelerine Geri Gönderiliyor

Af Örgütü’nün Afgan mültecileri konu alan raporu, AB'nin sistematik geri göndermelerinin mültecilerin hayatını tehlikeye attığını ortaya koyuyor.

22 Ekim 2017 admin

 

  • Afganistan’da şartların daha tehlikeli bir hale geldiği bir dönemde Avrupa’dan geri göndermeler de artıyor
  • Afganistan’daki bazı bölgelerin güvenli olduğunu iddia eden Avrupa hükümetleri yanılıyor
  • 2016, siviller açısından kaydedilen en ölümcül seneydi, 2017 de aynı yönde ilerliyor


Bu veriler Uluslararası Af Örgütü’nün Afgan sığınmacılar üzerine yayımladığı son rapora ait. Suriye iç savaşı sonrası zirveye çıkan Mülteci Krizi’nde 2015’ten bu yana yüzbinlerce göçmen Avrupa kapılarına geldi. İlk aylarda Suriyeli sığınmacıların genel oranda çoğunluğa sahip olması, konunun Suriye temelli ele alınmasını da beraberinde getirdi. Oysa Avrupa’ya gelen sığınmacıların önemli bir kısmını da Afgan mülteciler oluşturuyor.


“Öldürmekten Beter”

Ülkelerinde sürekli hale gelen şiddet ortamında kaçabilen Afganlar, çeşitli Avrupa ülkelerinde uluslararası koruma talebiyle başvuruda bulunuyor. Etnik, dini, mezhebi veya başka sebeplerle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan mülteciler gittikçe güçlenen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yanı sıra bürokratik prosedürlerin karmaşıklığı sebebiyle de oldukça ciddi problemlerle karşılaşabiliyor.

 

Geri Gönderme Kötü Bir Alışkanlık Haline Geliyor

Af Örgütü’nün son raporu, Avrupa ülkelerinin Afgan mültecileri geri gönderme konusunda artık kötü bir alışkanlığa dönüşmek üzere olan tutumuna karşı uluslararası kamuoyunu tepki göstermeye çağırıyor. Afganistan’daki şiddet ortamında yaşama hakkı dahil olmak üzere birçok temel insan hakkından mahrum kalacakları açık olan mültecilerin geri göndermesini açık bir hukuk ihlali olarak gösteren rapor, bireysel hikayeler üzerinden konunun izini sürüyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler