"Fransa"

Fransa: Daha Fazla Güvenlik, Daha Az Özgürlük

Fransa'da olağanüstü hâlde geçerli olan istisnai düzenlemeler yasalaştı. Yeni yasanın en çok camileri etkileyeceği tahmin ediliyor.

20 Ekim 2017 admin

Bir süredir terör saldırıları ve olağanüstü hâl kapsamında alınan güvenlik önlemleriyle gündeme gelen Fransa’da yeni Güvenlik Yasası Fransa Senatosu’ndan geçti. 2015’te Paris’te gerçekleşen terör saldırısının ardından ilan edilen ve 6 kez uzatılan olağanüstü hâlin ardından yeni yasa 1 Kasım 2017’de yürürlüğe girecek. Senato’nun ardından Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunulması beklenen yasada mülki idare amirlerine geniş yetkiler tanınıyor.

22’ye karşı 244 oyla Senato’da kabul edilen Güvenlik Yasası, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Yürüyüş (Fr: En Marche) Partisi’nin yanı sıra Demokratlar Birliği’nin desteğiyle gündeme gelmiş, Marine Le Pen’in başında olduğu aşırı sağcı Ulusal Cephe ve bazı solcu parlamenterlerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

“Gerekli Görülen Durumlar”

Yeni düzenlemeyle yargıya ait birçok yetki valilere geçiriliyor. Böylece mülki amirler “gerekli görülen durumlarda” ibadethânelerin kapatılması da dahil olmak üzere mahkeme kararı olmadan ev baskını yapabilme ve belgelere el koyma gibi yetkilere sahip olacak. Valilerin görevlendirmesiyle emniyet güçleri bu eylemleri gerçekleştirebilecek. Yeni yasada camilerin ve diğer dinî kurumların 6 aya kadar kapatılması hakkı da tanınıyor. Şimdiye kadar bir caminin kapatılması için yazılı ya da sözlü nefret ve şiddet çağrılarının tespit edilmesi gerekliyken, yeni yasayla birlikte “radikal fikir ve teorilerin yayılması” caminin kapatılması için yeterli olacak. 

“Olağanüstü Hâl Süreklileşti”

Fransa İslam Federasyonu (CIMG) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Doğan, şimdiye kadar olağanüstü hâl kapsamında “geçici” olarak görülen tedbirlerin artık yasalaştığına dikkat çekiyor. Doğan, yasada ibadethanelere yönelik müdahalelerin ise yalnızca camilere yönelik olacağı görüşünde: “Şimdiye kadar olağanüstü hâl kapsamında Müslümanların dışında başka bir dinî cemaatin ibadethanelerinin kapatıldığına şahit olmadık. Bu yasadan en yakından etkilenen ibadethaneler de genelde camiler olacak.”

Güvenlik güçlerinin terörle haklı mücadelesinin hak ihlallerine yol açmaması gerektiğini belirten Doğan, ülkede bulunan Müslümanları da uyarıyor: “Özellikle Müslüman cemaatin cami giriş ve çıkışlarında dikkatli olması gerekiyor. Dışarıdan gelen, cemaatin itidaline kasteden insanlara karşı gözümüzün açık olması gerek. Bizim camilerimizdeki imamlarımız zaten aşırı ya da toplumsal barışı bozacak tavırlar karşısında örnek bir duruşa sahipler. Bu söylemlerin camilerimizde yer bulması mümkün değil. Fakat tüm imamların bu konularda çok daha hassas olması gerek. Çünkü kürsülerde ya da minberlerde imamlar tarafından sarf edilen sözler, yalnızca kişileri bağlamıyor; bu söylemlerden dolayı koca bir cami kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.”

İçişleri Bakanı Gérard Collomb’un deyimiyle “sürekli bir tehdide sürdürebilir bir cevap” olan Güvenlik Yasası’nın ülkede temel insan haklarını kısıtlayacağından endişe ediliyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler