"İslamofobi"

İsviçre’de Müslüman Mezarlarına Saldırı

İsviçre’nin Lozan şehrinde Müslüman mezarları tahrip edilip İslam karşıtı sloganlar yazıldı. Vaud kantonu saldırının takipçisi olacak. 

18 Ekim 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

14 Ekim’de İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan Bois-de-Vaux mezarlığında Müslümanlara ait mezarlar tahrip edildi. Mezar taşlarını yıkıp İslam karşıtı sloganlar yazan vandallar mezar çiçeklerini dahi dağıttılar. Fransızca yazı hataları içeren nefret mesajları, Müslümanların İsviçre’yi terk etmesine yönelik. Mezar yollarına “Musulmans dehors de la suisse” (Müslümanlar İsviçre’den dışarı) ve “coran raciste” (ırkçı Kur’an) gibi mesajlar karalandı. Mezarlıkta Müslümanlara 350 mezar ayırılan bölümü onaylayan yerel yetkililer ise saldırganların yazılarında “mafya” olarak tanımlandılar.

Vaud kantonu yetkilileri istismarları kınayarak Lozan’daki Müslüman Derneği Başkanı Pascal Gemperli’yi arayıp üzgün olduklarını ve mezarlığı onarıp konuyu takip edeceklerini teyit ettiler. Tahrip edilen mezarlarda bulunanların yakınlarına haber verildi.

“Ölülerimize Bile Tahammül Yok”

 İsviçre’de bazı mezarlıklara Müslümanlara özel alan tesis edilmeden önce şiddetli tartışmalar yaşanmıştı. Mayıs 2015’te Bois-de-Vaux mezarlığında Müslümanların mezarları zarar görmüştü. Mezarlar, mezar taşlarında yazan isimlerin Arap veya Kuzey Afrikalı olmasına göre hedef tahtasında yer alıyor ve son saldırı da bir ilk değil.

Perspektif’e konuşan İsviçre İslam Çatı Federasyonu (FIDS) Basın Sözcüsü Önder Güneş, mezarlıkların tahrip edilmesini şiddetle kınadıklarını söyledi. Bu tarz olayların İsviçre’de şu ana kadar çok sık yaşanmadığını belirten Güneş, bu olayla birlikte Müslüman düşmanlığının “yeni bir boyut kazandığını” söyledi. “Bazı gruplar dirilerimize değil artık ölülerimize bile tahammül edemiyorlar” diyen Güneş, Müslüman mezarlıklarının İsviçre’deki sayısının azlığına da değindi: “Büyük şehirlerin dışında Müslüman mezarlıkları bulunmuyor. Örneğin Zürih’in önemli bir semti olan Schlieren’de Müslüman mezarlığı makamlar tarafından reddedildi.”

Saldırıyı gerçekleştirenlerin ergen gençler olabileceği tahmininde bulunan Güneş, “Önemli olan onları bu boyuta ve eyleme sürükleyen zihin yapısı.” dedi: “Yaşlı birisi ‘Müslümanları aslında sınır dışı etmek ve cezalandırmak lazım’ gibi söylemlerde bulunduğunda iç aleminde bunun mümkün olmadığını bilir. Ancak bunu yemek masasında dinleyen çocuklar bu nefreti çok daha derinden benimserler.”

“Vaud Kanton’u İşin Peşine Düşsün”

 Güneş, Vaud kantonundan “olayın tereddütsüz peşine gitmesini” ve kanton polisinin de “failleri yakalamak için tüm imkânları kullanmasını” beklediklerini söyledi: “Siyasetçilerin Müslümanlara şu mesajı açıkça vermesini bekliyoruz: ‘Sizin burada hem yaşamaya hem de defnedilmeye hakkınız var’” Güneş’e göre kanton yetkililerinin Gemperli’yi araması ise sembolik ama önemli bir arama. “Eğer aramasalardı bu çok olumsuz algılanırdı.” (keb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler