"ABD"

“Müslümanlar Kınıyor”: Bir Öğrenci İnisiyatifi

Amerikalı öğrenci Heraa Hashmi, Müslümanlar tarafından yayınlanan terörizmi kınama bildirilerini bir websitesinde toplayarak sınıflandırdı.

16 Ekim 2017 admin

ABD | Heraa Hashmi, 20 yaşında bir üniversite öğrencisi. Colorado Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Dilbilimi bölümlerinde öğrenim görüyor. muslimscondemn.com adlı sürekli güncellenen bir platformda Müslümanların internet üzerinden terörü kınayan bildirilerini bir araya getiren Heraa, bu çalışmasına sınıfta karşılaştığı İslamofobik bir söylem üzerine başlamış. Üniversitede hem öğretim üyelerinden hem de öğrencilerden sık sık duyduğu “Müslümanlar terörü  neden kınamıyor?” sorularına cevap olarak gösterdiği kınama demeçleri biriktikçe Heraa’nın aklında bunları yayınlama fikri belirmiş. Zamanla da kurumların internet sitelerinde, sosyal medyada ve diğer birçok ortamda yayımlanan kınama bildirileri “Müslümanlar kınıyor” (muslimscondemn.com) isimli sitede toplanmış. Sitede ziyaretçiler arama sekmesine anahtar kelimeleri girerek istedikleri konuda içeriğe ulaşabiliyorlar. İçerikte kınama mesajının sahibi olan kişi ya da kurum, açıklama, yer, kınanan olay ve orijinal metnin linki yer alıyor.

“Çevremde aktif olmaya çalışıyorum ve bunu etrafımdaki insanlara iyi davranmak şeklinde ahlaki bir zorunluluk olarak görüyorum.” diyen Heraa sitesinin amacını da şöyle açıklıyor: “İnsanları eğitmek, Müslümanların kamusal alandaki imajını değiştirmek, saygı köprüleri inşa etmek için yanlış fikirleri törpülemek.”

Hâlâ Aynı Soru: Müslümanlar Neden Kınamıyor?

Yüzlerce kınama mesajının ve bildirinin yer aldığı platformu arkadaşlarına duyurduktan sonra bile Heraa hâlâ çevresinden aynı soruyla karşılaştığını anlatıyor: “Müslümanlar bu terör saldırılarını neden kınamıyor?” Kınama sayısını yeterli bulmayanların olduğunu söyleyen Heraa, “700 sayfa yetmez, hâlâ pek çok Müslüman terörü kınamadı.” şeklinde mesajlar aldığını söylüyor.

Kınama Zorunluluğu Var mı?

Heraa’ya göre İslami olarak lanse edilen her saldırının ardından Müslümanların lanetleme mesajı yayınlaması bir zorunluluk değil. Bir kere böyle bir zorunluluktan bahsedince, bunun sonunun gelmeyeceğini düşünüyor: Herkesi aynı kaba koymak doğru değil. Başka insanların yaptıkları için özür dilemek zorunda olmamalıyız” diyor ve ekliyor: “İslamofobiyle mücadeleye yönelik uzun vadeli çözümün eğitim olduğunu ve bunun, cehaletin önündeki engelleri aşacağını düşünüyorum. Kendi sesimizle istediğimiz desibelde konuşabilmeliyiz. Ancak sistematik olarak susturulursak burada problem başlar. Bu yüzden insanlar karşıdakini dinleme konusunda da istekli olmalı.”

Trump İslam Karşıtlarına Cesaret Veriyor

Göreve geldiği günden beri sıkça tartışılan Donald Trump Müslüman Yasağı’yla dünyada büyük tepki çekmişti. Son olarak Türkiye ve İran’la karşı karşıya gelen mevcut Amerikan Yönetimi’nin beyaz ırkçılığa karşı aşırı müsamahakâr tavrı dikkatlerden kaçmıyor.

Heraa’ya göre ABD’de artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığından bütünüyle Trump’ı sorumlu tutmak gerçek problemi gözden kaçırmak demek: “Bence Trump nefretin nedeni değil sonucu. İslamofobi, Trump’tan çok daha önce de zaten bazıları için karlı bir işti. Trump şimdi bu nefreti meşrulaştırıyor ve insanları harekete geçmek için tahrik ediyor.” Heraa her şeye rağmen gelecekten umutlu. Sözlerini şöyle bitiriyor: “Hem arkadaşlarımı hem bulunduğum çevreyi iyi şeyler yapma konusunda her zamankinden daha aktif görüyorum. Bu da beni daha olumlu bir gelecek için umutlu kılıyor.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler