"Birleşik Krallık"

İngiltere’de “Ayrı Eğitim”e Mahkeme Engeli

Birmingham'daki El-Hijrah okulunda kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitim görmesinin cinsiyet ayrımcılığı olmadığına dair verilen karar Temyiz Mahkemesi’nde bozuldu.

BİRLEŞİK KRALLIK | Kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitim gördüğü okullar bir süredir ülkede tartışma konusu olmuştu. İslami eğitim kurumlarının yanı sıra diğer dinî cemaatlere ait okullarda da uygulanan ayrım hakkında daha önce yerel mahkeme, konunun cinsiyet ayrımcılığı kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetmişti.

Birmingham şehrindeki Hicret Okulları (İng: Al-Hijrah) özelinde verilen gerekçeli kararda şu cümleler yer aldı: “(Bu durumda) bir kız öğrenci bir erkek öğrenciyle, bir erkek öğrenci de bir kız öğrenciyle, yalnızca cinsiyetleri sebebiyle sosyalleşemez.”

Temyiz başvurusunu Oftsed isimli resmî denetleme kurumu gerçekleştirmişti. Hicret Okulları’ndaki sistemin ülkenin değerlerine aykırı olduğunu savunan kuruma göre okullarda kız ve erkek öğrencilerin ayrı sosyalleşmesi açık biçimde cinsiyet ayrımcılığı anlamına geliyor. Oftsed’e göre 2010 Eşitlik Yasası bu tip uygulamaların önüne geçiyor.

“Ayrı eğitim” Birleşik Krallık’ta yalnızca Hicret Okulları’nda değil, bazı Katolik ve Yahudi eğitim kurumlarında da uygulanıyor. Karar sonrası bu okulların da kapatılması veya bu uygulamayı iptal etmesi gündeme geldi. Guardian’a konuşan Oftsed Başmüfettişi Amanda Spielman, kurumun görevini şöyle açıklıyor: “Ofsted’in görevi, tüm okulların (öğrencilerini) modern bir şekilde hayata hazırladığını denetlemektir.” Spielman, ayrı eğitim uygulamasının cinsiyet temelli adaletsizliğe sebep olacağını belirtti.  

Temyiz Mahkemesi (Court of Appeal), bu okulların daha önce gerekli izinleri aldığını, yasadışı bir aktiviteye sahip olmadıklarını bu sebeple, kararsonrası sistemlerini değiştirme adına makul bir zaman tanınması gerektiğini kayda geçti.

Öte yandan, Hicret Okulları avukatları, söz konusu uygulamanın ailelerin isteği doğrultusunda uygulamaya konulduğunun altını çizdi. Avukatlara göre bu durum, daha önce eğitim müfettişlerinin dikkatini çekmemişti.

Ülke genelinde Müslüman, Hristiyan ve Yahudi topluluklarına ait 25 okulda “ayrı eğitim” uygulaması sürüyor. Karar sonrası okulların nasıl tavır alacağı merak ediliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler