"GÜNDEM"

Schengen Ülkeleri Sınır Kontrollerini Uzatıyor

Almanya, Fransa ve Danimarka yasadışı göçü engellemek için sınır kontrollerini uzatıyor. Schengen modeli kontrollerden olumsuz etkilenecek. 

14 Ekim 2017 admin

Mülteci krizi ve terör saldırılarıyla gündeme gelen sınır kontrolleri Schengen ülkelerinde önümüzdeki yıl da sürecek.

Alman hükûmeti, güvenlik ve yasa dışı göçü engellemek amacıyla aslında 11 Ekim’de biten sınır geçişlerindeki pasaport kontrolü uygulamasını altı ay daha uzatacak. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, sınır kontrollerinin Mayıs 2018’e kadar uzatılacağını bildirdi. Kontroller Almanya-Avusturya sınırının yanı sıra Yunanistan’dan gelen uçuşları da kapsıyor. De Maizière kararın terör tehlikesi ve Schengen bölgesinde süren yasa dışı göç nedeniyle verildiğini söyledi.

Diğer Schengen Ülkeleri de Kontrolleri Uzatıyor

Almanya’dan açıklama geldikten sonra Fransa ve Danimarka da sınır kontrollerini uzatacaklarını bildirdi. Fransa hükûmeti 30 Ekim 2017’de bitecek olan sınır kontrollerini 30 Nisan 2018 tarihine kadar uzatacağını açıkladı.

Aynı şekilde Danimarka da Almanya sınırındaki kontrollerini sürdürecek. Dlf24 haberine göre Danimarka Entegrasyon Bakanı Inger Støjberg bu adımın “ülkede terör tehlikesi sürdüğü için gerekli” olduğunu söyledi.

Avusturya da sınır kontrollerini uzatan ülkelere katıldı. İçişleri Bakanı Sözcüsü Andreas Großschartner, kontrollere dair resmî açıklamanın kısa süre sonra yapılacağını söyledi. Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, ayrıntıları Lüksemburg’da gerçekleşecek AB bakanlar toplantısında yorumlayacak. 

Almanya, Fransa, Danimarka ve Avusturya’nın ardından Norveç ve İsveç de sınır kontrollerini uzatma kararı aldılar.

Avrupa Komisyonu Sınır Kontrollerini Durdurma Taraftarı

Avrupa Komisyonu uzun süredir AB içinde Schengen modelini tehlikeye atan kontrollerin durdurulmasını talep ediyor. Komisyon, Mayıs 2017’de sınır kontrollerinin son kez altı ay uzatılmasını onaylamıştı. Uzatma mümkün olmadığı hâlde Komisyon, Schengen ülkelerinin ısrarlı talebi üzerine mevcut kuralları reform etti. Böylelikle söz konusu devletler terörizm nedeniyle sınırlarını üç yıla kadar kontrol etme hakkına sahip olacaklar. (kz)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler