"Almanya"

Aşağı Saksonya Eyaleti Seçime Gidiyor

15 Ekim’de Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde seçimler gerçekleşecek. Müslümanlarla yapılma aşamasında olan Devlet Anlaşması ile ilgili müzakerelerin akıbetli seçim sonucuna bağlı.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti 15 Ekim’de eyalet parlamentosu için sandığa gidiyor. Tahminlere göre Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD), yarın gerçekleşecek seçimlerde yüzde 33’ü aşacak. Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 10’da kalacak. Sağ popülist Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 7 oranla Sol Parti’nin (%5) önünde.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Almanya Federal Seçimlerinde eyaletten AfD’ye yüzde 9 oranında oy gitmişti.

Müslümanlarla Devlet Anlaşması Askıda

SPD ile Yeşiller’den oluşan “kırmızı-yeşil” koalisyon döneminde gündeme gelen Müslümanlarla Devlet Anlaşmasının 2016 yılının ortalarında imza atılması planlanıyordu. Fakat bu plan daha “geniş konsensüs oluşturma” gerekçesiyle önce askıya alındı. 2017 yılının başlarında ise “seçim kampanyasına malzeme olmaması gerekçesiyle” müzakereler durduruldu. Bu kararda eyaletteki bazı Müslüman cemaatlere yönelik “Türkiye’ye yakınlık” ve “aşırıcılık” gibi ithamlar etkili oldu.

Aralık 2015’te Eyalet Kültür Bakanı Frauke Heiligenstadt (SPD) tarafından sunulan Devlet Anlaşması taslağının, İslam’a karşı “şüpheci veya düşman olanlara bir işaret” olduğu belirtilmişti. DİTİB, Aşağı Saksonya Şurası ve Alevi cemaat ile yapılacak olan anlaşma, diğer hususların yanı sıra İslam din dersi ve manevi rehberlik, Müslümanların tatil günleri, camilerin inşası, Müslüman derneklerin sosyal hizmet sistemine katılımı ve eyalet okul konseyleri gibi komitelerde temsil edilmelerini kapsıyor.

Bilgen: “Merkez Partileri Devlet Anlaşmasına Destek Olmalı”

Anketlere göre AfD’nin yüzde 7 ile Aşağı Saksonya meclisine girmesi oldukça olası. Peki, sağ popülist bir partinin, Müslümanlarla yapılması planlanan Devlet Anlaşması konusunda zaten oldukça ayrışmış bir eyalet meclisine girmesiyle birlikte anlaşmanın akıbeti ne olacak? Aşağı Saksonya Şurası Başkanı Recep Bilgen’e göre mevcut hükûmet Devlet Anlaşması’nın seçimlerden sonra ele alınması yönünde bir söz verdi. “Başka bir hükûmetin iş başına geçmesiyle anlaşmanın akıbetinin ne olacağını şimdiden tahmin etmek mümkün değil.”

Devlet Anlaşması’nın imzalanması önündeki en büyük engelin “geniş bir konsensüs” sağlanamaması olduğunu hatırlatan Bilgen’e göre AfD’nin değil, merkez partilerin tavrı belirleyici olacak: “Önümüzdeki yasama döneminde diğer partilerin Devlet Anlaşması konusundaki kararlığı karşısında AfD’nin itirazları bir engel teşkil etmeyecektir.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler