"Avusturya"

“İslami Anaokulları” Araştırmasında Yeni Skandal

Avusturya’da İslami anaokulları ile ilgili yayınlanan araştırmada skandallar bitmiyor. Yeni bulgular, araştırmanın büyük ölçüde “dışarıya” yaptırıldığı yönünde.

12 Ekim 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Viyana Üniversitesi Din Pedagojisi Bölümü öğretim üyesi Profesör Ednan Arslan’ın Avusturya Uyum ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un direktifi üzerine ve Bakanlık finansörlüğünde hazırladığı “İslami anaokulları” araştırması hakkında devam eden  tartışmalara bir yenisi daha eklendi.

İlk olarak Avusturya’da haftalık yayımlanan Falter gazetesi Ednan Aslan’ın araştırmasının Bakanlık çalışanları tarafından Müslümanlar aleyhine değiştirilip manipüle edildiğini iddia etmiş ve çeşitli belgeler yayımlamıştı. Bu iddialar üzerine Viyana Üniversitesi araştırmayı bilimsel standartlara uygunluk açısından değerlendirmek üzere Avusturya Bilimsel Entegrasyon Ajansı’na (OeAWI) iletmişti. Henüz bu inceleme neticelenmeden Aslan’ın araştırması hakkında başka bir iddia daha gündeme geldi. Kurier gazetesinin internet sitesinde dün akşam saatlerinde yayımlanan Bernard Ichner imzalı habere göre Aslan, araştırmasının önemli bir bölümünü Viyanalı bir ticari danışmana yaptırdı.

10 Bin Avro’ya Sipariş

Kurier gazetesinin eline geçen 20 Mayıs 2015 tarihli bir anlaşma metnine göre Aslan’ın, bir firmada ticari danışmanlık yapan bu kişiye araştırmanın taslağını oluşturmak, anaokulların internet sayfalarının analizi ve çocukların aileleri hakkında bilgi toplamak gibi görevler verdiği görülüyor. Haberde Aslan’ın bu şahsa yaptığı iş karşılığında 10 bin Avro, yani araştırma için tanınan bütçenin neredeyse 3’te birini ödediği belirtiliyor. Ancak bu şahsın adı araştırmada yer almadığı gibi hiçbir söyleşide de Aslan’ın kendisinden bahsetmemesi dikkat çekiyor.

Bir süre bakanlığın uyum elçisi olarak görev yaptığı öğrenilen Kurier’in ulaştığı Türkiye kökenli Viyanalı iş adamı, araştırma için Viyana Üniversitesi adına hareket ederek anaokulları ve dernek yapıları hakkında geniş bilgi topladığını, ayrıca 4 anaokulu ile bir çocuk grubunda personel ve velilerle bizzat söyleşiler gerçekleştirdiğini belirtiyor. Akabinde 71 anaokulu ve 56 çocuk grubunu kapsadığı belirtilen bulgularını ise 28 sayfalık bir rapor şeklinde Aslan’a sunmuş.

Sonuçlar Gerçekleri Yansıtmıyor

Raporunda sunduğu bilgilerin kullanılış şekli ve medyaya yansıyan araştırma sonuçlarından memnun olmadığını belirten iş adamı incelediği 5 farklı çocuk yuvasının hiçbirinde Aslan’ın iddia ettiği şekilde bir sorun tespit etmediğini vurgulayarak Aslan’ın tarafsız davranmadığını düşünüyor. Ayrıca araştırmada iddia edildiği gibi 150 problemli çocuk yuvası iddiasının da gerçekleri yansıtmadığını, bu sayının 30’u bile bulamayacağını savunuyor.

Avusturya Bilimsel Entegrasyon Ajansı Aslan’ın görevlendirdiği iş adamının araştırmaya yaptığı katkının, araştırmanın ciddiyetine gölge düşürüp düşürmediğine karar verecek. Neticenin en erken ekim sonu açıklanması bekleniyor. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler