"İslamofobi"

Quebec Soruşturmasında Tepki Çeken Detay

29 Ocak'ta Kanada Quebec'te bir camiye saldırı düzenleyerek 6 kişinin ölümüne yol açan saldırgan hakkında açılan davada terörizm iddiası yer almadı.

10 Ekim 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

KANADA | 29 Ocak’ta bir İslam merkezine düzenlenen ve 6 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan silahlı saldırıyla ilgili açılan soruşturmanın terörizm kapsamında değerlendirilmemesi büyük tepki çekti.

Kanada’nın Quebec şehri yakınlarındaki İslam Kültür Merkezi’ne gelen saldırganın açtığı ateşte akşam namazından çıkan 6 kişi hayatını kaybetmiş, 19 kişi yaralanmıştı.

 

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’un terörist saldırı olarak nitelediği olayın zanlısı Alexandre Bissonnette, hakkında açılan soruşturmada “6 kişinin ölümü” ile suçlanıyor.

Kanada Yasaları’na göre bir eylemin terörizm şeklinde değerlendirilmesi için belli şartlar gerekiyor. 11 Eylül saldırılarının ardından Ceza Kanunu’na eklenen maddede bir eylemin terörist eylem olarak nitelendirilebilmesi için “politik, dini veya ideolojik bir saikle” işlenmiş olması gerekiyor. Bu sebeple, Bissonnette hakkında açılan davada terörizm vurgusunun yer alması için zanlının bu saiklere sebep olduğuna dair güçlü kanıtların yer alması gerekiyor. Ancak şimdilik, Quebec saldırısı bir yalnız kurt (İng: lone wolf) olarak kayıtlara geçti.

 

(Kanada Başbakanı Justin Trudeau saldırıyı resmi Twitter hesabından kınamış ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemişti.)

 

Kanada Basını’na konuşan Quebec’te Laiklik için Müslüman ve Araplar Organizasyonu (Fr: Association des Musulmans et des Arabes pour la Laicité au Quebec) eşbaşkanı Haroun Bouazzi, soruşturmanın bu yönde ilerlemesine tepki gösterdi: “Bugün, Müslüman azınlık korkuyor; yaralanmış vaziyetteler. İşte bu, benim açımdan terörizmin kendisidir.”

Soruşturmanın nasıl ilerleyeceği ve zanlı hakkında ne yönde karar çıkacağı merakla bekleniyor. Mahkeme kararı, benzer durumlar için de emsal niteliğinde olacak.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler