"Birleşik Krallık"

İngiltere’de Etnik Ayrımcılık Hükümet Raporunda

Etnik Ayrımcılık Raporu'nun yayımlanmasının ardından Birleşik Krallık Hükümeti'nin ayrımcılığa karşı daha etkili tedbirler alması bekleniyor

10 Ekim 2017 admin

Birleşik Krallık | Başbakan Theresa May bugün Etnisite Gerçekleri ve Figürleri (İng: “Ethnicity Facts and Figures”) isimli raporu açıkladı. Dünyada bir ilk niteliğinde olan bu kapsamlı çalışma, 130 konu başlığı temelinde binlerce istatistik verisini içeriyor. May’a göre rapor, “etnik adaletsizlikle savaşta temel bir kaynak” olacak.  

Rapor verilerinin bugün Downing Street’ta düzenlenecek yuvarlak masa toplantısında kabine üyeleri ve konuyla ilgili paydaşlarla birlikte ele alınması bekleniyor. May’in toplantıda vurgulayacağı noktalar hükûmetin resmî websitesinde de paylaşıldı.

 

Azınlıklarda Aidiyet Hissi Düşüyor

Araştırma azınlıkların politik, toplumsal ve ekonomik ilişkileri hakkında önemli sonuçlar içeriyor. Katılımcılara “Kendinizi güçlü bir şekilde Britanya’ya ait hissediyor musunuz?” sorusu yöneltildiğinde elde edilen veriler oldukça ilginç bir görüntü ortaya çıkarıyor. Beyazlar genel ortalamayla aynı orana sahipken (%85), Asyalılarda bu rakam 84’e, siyahilerde 81’e, melezlerde 79’a, diğer azınlık gruplarında ise 68’e kadar iniyor.

Siyahilerin Polis Sorgusuna Yakalanma İhtimali 6 Kat Fazla

Raporda emniyet güçlerinin arama-durduma uygulamalarının son yıllarda tüm etnik kategorilerde azalma eğiliminde olduğu dikkat çekerken etnik gruplar arası eşitsizliğin hâlâ sürmekte olduğu anlaşılıyor. En büyük “azalma” %25 ile melez ve diğer etnik gruplarda olurken siyahilerde bu oran yalnızca %8. 2006-2007 döneminde her 1000 Pakistanlıdan 22’si arama-durdurma uygulamasına takılırken bu rakam 2015-2016’da 10’a düşüyor.

Bulgulara göre bir azınlığın bir beyaza göre arama-durdurma uygulamasına takılma riski 3 kat fazla. Bu bağlamda siyahilerin beyazlara göre oranı ise 6 kata kadar yükseliyor. 2015-2016 döneminde her 1000 beyazdan yalnızca 5’i bu uygulamaya maruz kalırken siyahlarda rakam 31 olarak kayıtlara geçiyor.

 

Raporda öne çıkan diğer başlıklar şunlar:

  • İstihdam oranı azınlıklara oranla beyazlarda daha yüksek. İki grup arasındaki fark güneyde 9 iken kuzeyde 13,6’ya kadar yükseliyor
  • İlk ve orta öğrenime katılım beyaz ve siyahilere oranla Asya kökenlilerde daha yüksek.
  • Kamu sektöründe azınlıkların temsili ortalamanın oldukça altında.

 

Raporun yayımlanmasının ardından hükûmet tarafından gerçekleştirilecek toplantılarla Birleşik Krallığın ayrımcılığa karşı daha etkili tedbirler alması bekleniyor. Ayrıca araştırmanın metot ve uygulama açısından bundan sonraki çalışmalar için de bir örnek niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler