"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Otomatik Bilgi Transferi Avrupa’daki Türkleri Nasıl Etkileyecek?

AGİT üyelerinin anlaşması sonrası hayata geçirilecek Otomatik Bilgi Transferi, yaşadığı ülkede sosyal yardım alan kişileri doğrudan ilgilendiriyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyeleri arasında yapılan anlaşma gereği hayata geçirilecek Otomatik Bilgi Transferi, yaşadığı ülkede sosyal yardım alan kişileri doğrudan ilgilendiriyor. Düzenleme ile, Türkiye bankalarında parası bulunan, gayrimenkul ya da taşıt sahibi kişilerin sosyal yardımları durdurulacağı gibi şimdiye kadar aldıkları yardımlar da geri ödemeye tabi tutulacak.

AGİT üyesi 57 ülkenin imzaladığı Otomatik Bilgi Transferi düzenlemesi birçok alanda sıkı denetimler getiriyor. Yenilikler arasında AGİT’e üye ülkeler arası banka bilgileri transferi de bulunuyor. Avrupa’da yaşayan Türkleri doğrudan ilgilendiren bu madde ile Türkiye’deki bankalar Avrupa bankalarına müşterilerin hesap bilgilerini paylaşacak. Uygulamanın son on yılı kapsayacağı bildirildi. Bu tarihten önce sosyal yardım almış kişilerin ise düzenlemeden etkilenmesi beklenmiyor.

Konu hakkında basına bilgi veren bir Maliye Bakanlığı yetkilisi; “1 Ocak 2018’den itibaren AGİT ülkeleri arasında yürürlüğe girecek olan ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşması öncelikle vergi kaçakçılığının önemli oranda önüne geçmek amacıyla imzalanıyor. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın sosyal yardımlaşma parası aldıkları gerekçesi ile 10 yıl geçmişe dönük olarak yapılabileceği ifade ediliyor. Türkiye’ye ziyarete geldiklerinde içinde barınabilecekleri evlerinin dahi bilgi paylaşım kapsamında değerlendirileceği iddialarına karşılık, yurt dışında gurbetçi olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bakanlığımız ne gerekiyorsa onu yerine getirecektir.” şeklinde konuştu.

Hannover’de yaşayan Avukat Dr. Mohamet Bulut ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Almanya’da vergi sistemi gayet düzenli ve disiplinli bir şekilde işlemektedir. Faiz gelirleri de vergi kalemlerinden biridir. Bu bağlamda Almanya’da ikametgahı olup da yurt dışındaki bankalarda parası olanlar ve bu paradan faiz geliri elde edenlerden Almanya bilgi sahibi olacak. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek AGİT’e bağlı ülkeler arasındaki ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşması çerçevesinde, 2017’deki bilgiler toplanmaktadır. Alman Maliyesi, sosyal yardım alanların mutlaka Türkiye’deki mal varlıklarını soruşturacaktır ve Türkiye maliyesinden gerekli bilgileri temin edecektir. Bankada parası ve faiz geliri olduğu tespit edilen kişilerden cezai soruşturma kapsamında olanlar için geriye dönük 10 sene, normal durumda 5 sene olmak üzere işlem yapılabilecektir.” dedi.

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler