"Avrupalı Türklerin Problemleri"

İsviçre Camilere Yurt Dışı Finansman Yasağı Getirmek İstiyor

İsviçre Ulusal Konseyi’ne sunulan önerge eğer yasalaşırsa İsviçre’de camilerin yurt dışından finanse edilmesi yasaklanacak ve imamlar sadece yerel dilde vaaz verebilecek.

İsviçre Halk Partisi (SVP) üyesi Lorenzo Quadri’nin İsviçre Ulusal Konseyi’ne sunduğu önergede ülkedeki camilerin yurt dışı finansmanının yasaklanması ve imamların yalnızca yerel dilde vaaz vermesi talebi yer alıyor. Önergenin yasalaşması ikinci konseyde (Alm. “Ständerat”) önümüzdeki aylarda gerçekleşecek oylamaya bağlı.
26 Eylül’de gerçekleşen oylamada camilere yurt dışı finansman yasağı talep eden önerge, 94 vekilin onayı, 89’unun reddi, 5’inin ise çekimser kalmasıyla kabul edildi.

Önergeyi sunan Lorenzo Quadri’nin, Avusturya’da 2015 yılında benzer içeriklerle yenilenen İslam Yasası’ndan esinlendiği belirtiliyor. İsviçre’de 35 cami ve İslam merkezinin Türk hükûmeti tarafından finanse edildiğini iddia eden Quadri, yurt dışı finansmanın İsviçre’de “radikal İslam propagandası için” kullanılacağından endişe duyduğunu söyledi. Avrupa’daki imamların hangi mesajları yaydığının incelenmesini isteyen Quadri, “İsviçre’de camilerde entegrasyonun mu yoksa aşırı görüşlerin mi yaygınlık kazandığının sorgulanmasını talep etti.

İsviçre’de Diğer Dinî Cemaatlerde Finansman Yasağı Yok

Ulusal Konsey’de yapılan oylamada, İsviçre Halk Partisi (SVP) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (CVP) camilere daha yoğun devlet kontrolü uygulanması talebini dile getirdiler. Sol ve liberal partiler söz konusu önergeyi onaylamazken, Liberal Demokrat Parti (FDP) üyesi Hans-Peter Portmann için söz konusu teklif eşit muamele ilkesini ihlal ediyor. Portmann, İbranice veya Latince’nin de Museviler veya Katolik cemaatin dinî törenlerinde tolere edildiğini belirtti.

İsviçre Sosyal Demokrat Parti (SP) üyesi Priska Seiler Graf önerinin İslam düşmanlığı içerdiğini ve genel bir yasağın, İsviçre’de yasalara uygun davranan tüm Müslümanlara ceza niteliğinde olduğunu söyledi.

Önergeye Federal Konsey’den de itirazlar var. Federal Meclis Başkanı Simonetta Sommaruga, “Müslüman cemaatlere ve imamlara karşı ayrımcılık yapmamalı ve onları genel şüphe altında tutmamalıyız.” dedi ve böyle bir yasanın “toplumu bölmek isteyen” aşırıcıların yararına olduğunu belirtti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler