"Almanya"

Türklere “Asosyal” Diyen Belediye Başkanı Seçimleri Kazandı

Almanya'nın Duisburg şehrinde, Federal Seçimlerle aynı gün Belediye Başkanı Seçimleri gerçekleşti. Sonuçlar, şehirdeki Türklerin Belediye Başkanı'na tepkili olduğunu ortaya koyuyor.

 

Duisburg Seçimleri

Almanya’nın Duisburg kentinde Pazar günü Federal Meclis Seçimleriyle birlikte toplamda 3 farklı seçim düzenlendi. Duisburglular Federal Meclis Seçimleri’ne, Belediye Başkanı seçimlerine ve şehirde kurulması planlanan alışveriş merkeziyle ilgili halk oylamasına aynı gün katıldılar.

Duisburg’ta Bruckhausen semtinin Türkler için ayrı bir önemi var. Nüfusunun yüzde 75’ini yabancıların oluşturduğu Bruckhausen’ı bu kadar önemli kılan ise, çok değil, bundan 3 ay önce bir Türk’e yönelik polis şiddetinin gerçekleştiği yer olması. Haziran ayının sonunda Bruckhausen’da arabasını yanlış park eden bir Türk’e karşı polis orantısız müdahalede bulunmuş, Duisburg Belediye Başkanı Sören Link (SPD) ise şiddete uğrayan Türk hakkında, “Asosyal hangi ülkeden gelirse gelsin asosyal olarak kalır.” ifadelerini kullandığı için tepki çekmişti. Şehirdeki Türk dernekleri, Belediye Başkanı’ndan açıkça özür dilemesini isteseler de Link polis şiddetini savunmuş, müdahaleden memnun olmayan herkesin yargıya başvurabileceğini belirtmişti.

Duisburg Belediye Başkanı Sören Link

Duisburg Belediye Başkanı Link, Türklere yönelik söylemleriyle büyük tepki çekmişti.

Duisburg’da Türklerin Tepkisi

Bruckhausen’da geçtiğimiz hafta seçim lokaline gelen Türklerin görüşleri de bu nedenle çok önemliydi.

Bir firmada ustabaşı olan 59 yaşındaki Mehmet Bey*, Sören Link’e oldukça tepkili. “Seçimden önce yüzümüze gülenler, seçimden sonra arkamızdan iş çevirmeye başladılar. Geçen seçimlerde desteklediğimiz Sören Link, ufak bir olayda bize ‘asosyal’ diye hitap etti. 36 senedir bu memleketteyim, bu devlete senede 12.000 Avro vergi ödüyorum. Belediye Başkanı’nın bana ‘asosyal’ demesini içime sindiremiyorum. Sırf bu yüzden gelip seçimi boykot ettim. Sandığa gittim, bütün partilerin üstünü karaladım.”

52 yaşında, gazeteci Ömer Bey* ise Bruckhausen olaylarının hâlâ hafızalarda canlı olduğunu söylüyor: “Bruckhausen’da yaşananlardan sonra bizim insanımızın polise güveni kalmadı. Bu sandıkta da böyle olacak.”

Bruckhausen’da Oylar Kime Gitti?

Bir önceki seçimlerle kıyaslandığında Belediye Başkanı Link’in bağlı olduğu SPD Bruckhausen’da ciddi bir oy kaybı yaşadı. 2013 yılında SPD bu seçim lokalinde oyların yüzde 63’ünü almışken, haftasonu Bruckhausen’dan SPD’ye yalnızca yüzde 25 oranında oy gitti. Yalnızca Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde seçimlere giren ve Türkiye kökenlilerle göçmenlere yönelik siyaset yapan ADD isimli parti ise Bruckhausen’da oyların yüzde 32’sini aldı. Bu veriler özellikle Bruckhausen olaylarından sonra Türklerin siyasi tercihleriyle ilgili ipuçları sunuyor.

Türklerin oylarını büyük ölçüde kaybeden Sören Link, Duisburg’ta yüzde 57’lik oy oranıyla yeniden belediye başkanı olmaya hak kazandı. Türkleri “asosyal” olarak nitelendiren Belediye Başkanı önümüzdeki sekiz yıl daha şehri idare edecek. Türk seçmen, sonuçlara etki etmiş olmasa da Sören Link’e açık bir sinyal gönderdi. Bu sinyalin anlaşılıp anlaşılmayacağını zaman gösterecek.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler