"Cami saldırısı"

Hollanda: Camiye Kamyonlu Saldırı Tehdidi

Lahey’deki As-Soennah Camisi, cemaate yönelik kamyonlu saldırının yapılacağını belirten bir tehdit mektubu aldı. Mektup sadece cami yönetimi tarafından değil, ülke genelinde de tepkiyle karşılandı.

Haziran ayında Hollanda’nın Lahey kentindeki As-Soennah Camisi’ne İslamofobik ifadeler içeren bir tehdit mektubu gönderildi. Mektubun içine konulan oyuncak bir kamyon ile saldırı mesajı verildi.

Mektupta Müslümanları ve cami cemaatini hedef alan şu ifadeler yer alıyor: “Avrupa’da siz de çok zayıf bir pozisyondasınız, bunu unutmayın. Vatandaşlarımıza ve çocuklarımıza yönelik yapılan her saldırıda, sizin camilerinizin masum cemaatine de bir saldırı gerçekleşebilir. Bir okula veya camiye çarpan bir kamyon! Bunu unutmayın! Şiddet kullanan dostlarınızı daha sert protesto edin ve aşırıcılığı arkanızda bırakın… Aksi takdirde Avrupa sizin için sıkıntılı bir yer olacaktır. Her hafta ayrı bir arabanın size yapacağı saldırıyla uyanacaksınız… Onun için sakının!”

Tehdit mektubunu okuyan cami yönetimi, bayram namazının arefesinde huzursuzluğa sebebiyet vermemek için durumu cami cemaatine duyurmadı ve tehdit mektubu hakkındaki açıklamasını erteledi. Ancak polis durumdan haberdar edildi ve güvenlik güçleri saldırı ihtimaline karşı bayram namazı esnasında As-Soennah Camisi’nde nöbet tuttu.

Cami Başkanı Abdelhamid Taheri yaptığı açıklamada, camilerin oldukça yoğun olduğu ramazan ayında böyle bir tehdit almalarından dolayı endişe içerisinde olduklarını ifade etti. Taheri tehdit mektubuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirtti ve diğer camilerin de tehdit mektubu almış olmaları durumunda suç duyurusunda bulunmaları çağrısı yaptı. Taheri’ye göre cami yöneticileri çoğu zaman suç duyurusunda bulunmaktan çekiniyor. Polis henüz kimin gönderdiği bilinmeyen mektup hakkında soruşturma başlattı.

Taheri her sene benzer tehditler aldıklarını söyleyerek camilere yönelik saldırıların gittikçe endişe verici hâle geldiğine dikkat çekiyor. Bazı siyasetçilerin ve medya kuruluşlarının yaptığı İslam karşıtı ve kutuplaştırıcı açıklamaların bu tarz tehditlere sebep olduğunu söyleyen Taheri, bu kişilerin sorumluluk bilincinde olmaları gerektiğine dikkat çekti. Abdelhamid Taheri mektubu yollayan kişiyi ise kendisiyle görüşmeye davet etti.

As-Soennah Camisi’ne gönderilen tehdit mektubuna siyasetten de tepki gecikmedi. Lahey Belediye Meclisinde Müslüman bir parti olan Birlik Partisi’nin (PvdE) Başkanı Arnoud van Doorn bu olayın meclisin gündemine taşınmasını istedi. Hristiyan Birlik Partisi (CU) ve Toplumcu Reform Partisi (SGP) olayı “kabul edilemez”, İşçi Partisi (PvdA) ise durumu “hasta” ifadeleriyle kınadı. Temsilciler Meclisi’ndeki DENK partisinden Milletvekili Tunahan Kuzu ise devletin camilerin güvenliği konusunda somut adımlar atmasını istedi ve tehdit mektubu ile ilgili parlamentoya soru önergesi sundu. Kuzu sinagoglar için uygulanan polis nöbetinin camiler için de sağlanması taraftarı.

Lahey Belediye Başkanı Pauline Krikke de olayla ilgili yaptığı açıklamada cami cemaatinin endişesini anladığını ve bu duruma sert bir şekilde müdahale edeceklerini ifade etti. Krikke Hollanda’da camilerin giderek daha fazla tehdit ve tacizle karşı karşıya kaldığını ve bu sebepten dolayı camilerin güvenliği için daha önceden girişim başlattığını da hatırlattı. Kendisi mayıs ayında Lahey’deki camilere yönelik güvenlik önlemlerinin artırıldığına dair resmî açıklamada bulunmuştu. Bu önlemler arasında camilerin camlarına koruyucu folyo yapılması, camilerin belirli güvenlik birimleri ve yetkililerle irtibatta olmaları için Whatsapp gruplarının oluşturulması, kamera gözetimi ve cami yöneticilerine güvenlik konusunda eğitim gibi önlemler yer alıyor. Lahey Belediyesi tarafından ayrıca camiler için “dinî kuruluşlara güvenlik rehberi” adında bir kitapçık oluşturuldu. Devlet ile Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Raşit Bal da belediyeler ve camiler arasında güvenlik konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Lahey Belediyesinin cami güvenliği konusunda artan endişesini, Amsterdam Üniversitesi’nden (Uva) Ineke van der Valk da tasdikliyor. Van der Valk’ın araştırmasına göre 2005-2015 yılları arasında Hollanda’da camilerin neredeyse yüzde 40’ı (175 cami) saldırılara maruz kaldı. Ayrıca geçtiğimiz sene Van der Valk’ın verilerine göre cami saldırılarının sayısı 28’den 72’ye yükselerek rekor artış gösterdi. Hollanda’da senede en az 20 cami bir saldırı ile karşı karşıya kalıyor ve Van der Valk’a göre saldırılar giderek endişe verici boyutlara ulaşıyor. Saldırıların “cihatçı” saldırılara bir tepki olduğunu söyleyen Van der Valk, bu saldırılardan masum Müslümanların sorumlu tutulduğunu ve bu gidişatın kutuplaşmayı artırdığını söylüyor.

Hollanda polisi ise camilere yönelik tehdit vakaları konusunda resmî bir sayı veremiyor. Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV) camilere yönelik tehdit vakalarını kaydetmiyor. Camilerle güvenlik konusunda irtibatta olan NCTV, şubat ayında yurt içinde ve yurt dışındaki cami saldırılarından dolayı artan güvenlik endişesi sebebiyle Hollanda’daki camiler için “Güvenli Cami” isimli bir rehber hazırlamıştı.

Haziran ayında Londra’da bir camiye yapılan saldırıda bir Müslüman hayatını kaybetti. Daha önce ise Kanada’da cami cemaatine açılan ateş sonucu 6 kişi ölmüştü. Yaşanan bu saldırılardan sonra Hollanda’daki birçok cami güvenlik endişesiyle ibadet esnasında kapılarını hâlâ kilitli tutuyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler