'Bosna Savaşı'

Bosna Kasabının Cezası Belli Oldu

Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan ve 100 binden fazla insanın öldüğü savaş sırasında Bosnalı Sırpların lideri olan “Bosna kasabı” lakaplı Radovan Karadziç’in Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde 2009 yılından beri devam eden yargılaması sonuçlandı.

Kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 10’undan suçlu bulunan Karadziç 40 yıl hapse mahkûm edildi. Karadziç 1995’te BM askerlerinin rehin alınması, aralarında çocukların da bulunduğu 8 bin Bosnalının katledildiği Srebrenitsa katliamı ve sivillere yönelik pek çok cinayet ve imha politikasında sorumluluğu bulunduğuna hükmedilerek Bosna Savaşı sırasında “insanlığa karşı suç işlemekten” suçlu bulundu. Karadziç’in avukatı verilen kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Savaşın bitiminden 21 yıl sonra ceza alan Karadzic 13 sene farklı bir kimlikle kaçak olarak yaşadıktan sonra 2008 yılında Belgrad’ta yakalanmış, 2009 yılının ekim ayında ilk defa mahkemeye çıkarılmıştı. Ailesi de dâhil pek çok Sırp Karadzic’i hâlâ millî kahraman olarak görüyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler