'Dosya: "Avrupa Parlamentosu Seçimleri"'

“Alman Siyasetçiler, Diğer AB Ülkelerini Örnek Almalı.”

Avrupa Parlamentosundaki Yeşiller ve Hür Avrupa Fraksiyonu Başkanı ve aynı zamanda Almanya’da Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Seçimleri için liste başı adayı olan Rebecca Harms, aşırı sağcı partilerin ayrıştırıcı seçim kampanyalarının karşısında Yeşiller’in başarı şansına dair sorularımızı yanıtladı.

Muhafazakâr ve sağcı popülist partiler, seçim kampanyalarında göçmen ve mültecilere karşı kamuoyunu etkilemeye çalışırken, Yeşiller iklimin korunması ve enerji politikası gibi alanlara yoğunlaşıyor. Bu konularla seçmenlere hitap edebileceğinizi düşünüyor musunuz?

Mülteci politikası Yeşillerin ana konusu. Biz iklimin korunması, enerji politikası ve gen tekniği gibi konuların seçmenlerimizin listesinde öncelikli sıralarında bulunduğunu biliyoruz. Bu nedenle de bu konular bizim seçim kampanyamızın merkezinde yer alıyor. Ama elbette Yeşiller de özellikle Avrupa Seçimleri çalışmalarında insancıl bir mülteci politikası için tartışmalara katılıyor. Afişlerimizde mültecilerin korunmasını konu ediniyoruz. Akdeniz’de ve Avrupa’nın diğer sınırlarındaki facialar artık sona ermeli.

Hayvanların korunması partiniz için çok önemli bir konu. İsveç ve Polonya’daki helal/koşer kesim yasakları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Almanya’da hayvanların uyuşturmadan kesilmesi mümkün değil. Dinî nedenlerle hayvan kesimi için istisnai bir müsaadenin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte dinin engellenmeden yaşanması hakkı ile anayasada devletin temel hedefleri arasında bulunan hayvanların korunması konuları arasında anayasaya uygun bir çözüm bulunması gerekiyor.

Biz, geri çevrilebilir bir uyuşturma (yani hayvanın uyandırılmasının mümkün olduğu bir uyuşturma işlemi) altında gerçekleşen kesimi, aslında genel bir uyuşturmaya karşı olmayıp, sadece geri dönüşü olmayan uyuşturmaya karşı olan dinî cemaatler için göz önünde bulunduruyoruz. Sadece uyuşturma olmaksızın olan kesimlere izin verilen dinî cemaatler için Anayasa Mahkemesi ile uyumlu bir şekilde, uyuşturma olmadan kesime belli şartlar altında istisnai izin verilmesini öngörüyoruz.

Yeşiller, göçmenlerin hakları için mücadele ediyor. Buna, Alman pasaportu olmayan insanlara yerel seçim hakkı verilmesi de dahil. Bu konuda Avrupa Parlamentosunun bir etkisi olabilir mi sizce?

Seçim hakkı, ne yazık ki ulusal bir hak. Fakat biz, Alman siyasetçilerin, diğer Avrupa ülkelerini, örneğin Belçika’yı örnek almalarını umut ediyoruz. Orada, Belçikalı olmayanların Avrupa ve yerel seçimlerde seçim hakları bulunmaktadır.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler